Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Riskfritt för Eon när kunderna betalar i förväg

Nu har de hittat på att vi ska betala investeringen i förtid genom en avgiftshöjning, skriver Erik Albertsen om Eons senaste höjning.Bild: Adam Ihse/TT
Vi är många som har fått brev från Eon om att de ska investera för att vi konsumenter ska få mera el så vi kan ladda elbilar, åka tåg och få allt det de gör för oss.
Eon vill alltså bygga ut sin kapacitet och utöka sin verksamhet och därmed öka sin vinst.
Nu har de hittat på att vi ska betala investeringen i förtid genom en avgiftshöjning.
Inget konkurrensutsatt företag skulle kunna bära sig åt på det här sättet utan att förlora affärer. Ska de investera måste de ha kapital och behöver de mera måste de gå ut på marknaden och ta lån, gå ut med obligationer eller gå på börsen.
Monopolföretag som Eon ökar bara priset och låter oss konsumenter betala i förväg, och prisökningen kommer att vara kvar också efter att investeringen har gjorts, det kostar inte dem ett öre!
Det är ju fantastiskt att det statliga regelverket tillåter ett sådant uppförande av ett monopolföretag, men det går nog bra om avgiftshöjningen är momsbelagd så att staten kammar hem 25 procent av avgiften.
Eon får sin investering betalt i förväg och får en skattefördel när de avskriver investeringen på sin deklaration. Det är fint för dem, men vi konsumenter får sitta hemma och betala festen!
Jag tycker att det är tänkvärt.

Erik Albertsen

Gå till toppen