Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Samarbetet gav resultat: 128 miljoner från organiserad brottslighet

Den organiserade brottsligheten blev av med 128 miljoner kronor förra året. Ett resultat av att myndigheter delade underrättelser med varandra, enligt Mats Berggren, ordförande i regionala samverkansrådet i region Syd.

Den som hamnar på regionala samverkansrådets tio-i-topp-lista får räkna med att bli granskad av upp till 22 svenska myndigheter (se fakta). Alla på den listan uppfyller följande tre kriterier.
* De har ett våldskapital
* De har visat förmåga eller vilja att utöva otillåten påverkan mot myndighetspersoner.
* De driver företag.
Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan, Gert Sternskog, verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen, Mats Berggren, polismästare och chef för underrättelseenheten och Patrik Andersson, skattedirektör på Skatteverket presenterade resultatet för 2017 under en presskonferens på Rättscentrum i Malmö.Bild: Jens Mikkelsen
– Den kombinationen är särskilt samhällsfarlig, säger Mats Berggren, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd, och ordförande i det regionala samverkansrådet.
På onsdagen presenterade han fjolårets resultat av den myndighetsgemensamma kampen mot organiserad brottslighet: cirka 45 års fängelse, omkring 13 års näringsförbud, uppemot 100 kilo beslagtagen narkotika och nästan 128 miljoner kronor i stoppade utbetalningar, utmätningar, upptaxeringar och skattetillägg.
– Vi är säkra på att ha återfört drygt 94 miljoner kronor till staten, säger Mats Berggren som för att understryka samhällsnyttan räknat ut att det motsvarar 943 grundskolelever eller 277 undersköterskor.
– Det är viktigt att vi arbetar mot personer som inte har några skrupler och tar pengar från de svagaste i samhället.
Tanken med samarbetet är att med gemensamma krafter slå ner mot nyckelpersoner i den organiserad brottsligheten – och deras nätverk – som utnyttjar svagheter i bland annat socialförsäkringssystemet. Det kan handla om fusk med lönebidrag, tandvårds- och assistansersättning.
Den typen av utredningar kräver att myndigheterna delar sekretessbelagd information sinsemellan, vilket blivit lättare på senare år eftersom lagen ändrats. Vilka operativa insatser som samarbetet lett till under 2017 vill Mats Berggren inte gå in på. Men metodiken, som används sedan starten 2009, går delvis ut på att slå mot den kriminella livsstilen.
En person som köper en dyr lägenhet, kör runt i en lyxbil och bär dyra accessoarer utan att ha någon taxerad inkomst kan till exempel upptaxeras av Skatteverket. Betalas inte skatteskulden som följer, kommer kronofogden och gör en utmätning. Och får personen bidrag eller stöd på felaktiga grunder stryper den aktuella myndigheten utbetalningarna och lämnar över till polisen som går vidare med en bedrägeriutredning.
– Nio av tio upptaxeringar håller hela vägen till högsta instans, säger skattedirektör Patrik Andersson.
För Skatteverket har samarbetet inneburit ett större fokus på bland annat assistansbolag, en hjälp som inte minst Försäkringskassan är tacksam för.
– Det handlar om stora belopp vilket gör det till ett attraktivt område för organiserad brottslighet. Samarbetet har varit extremt viktigt för att komma åt den delen, säger Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan.
FAKTA:
De samarbetar mot organiserad brottslighet: Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen, Arbetsmiljöverket
Följande myndigheter har påbörjat ett samarbete: Bolagsverket, CSN, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens institutionsstyrelse, Transportstyrelsen, Länsstyrelsen Stockholms län.
Fakta

Kronofogden drog in mest pengar

Stoppade utbetalningar från olika myndigheter: 32 519 000

Utmätt av Kronofogden: 61 900 000

Upptaxeringar och skattetillägg: 25 790 000

Summa: 127 826 000 kronor

Gå till toppen