Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rakel Chukri: Trumps dröm om en foglig flock

Trumps attack mot medierna var som hämtad ur den nordkoreanska novellsamlingen "Anklagelsen".

Bild: Wong Maye-E
I höstas skrev jag om ”Anklagelsen”, en novellsamling som smugglades ut från Nordkorea och publicerades utomlands under pseudonymen Bandi. Karaktären Kyeong-hui, vars liv förstörs för att hon har fel färg på gardinerna, säger vid ett tillfälle om invånarna i huvudstaden Pyongyang: ”Inte ens om man hade hotat dem med döden kunde de ha varit fogligare!”
Förklaringen är att nordkoreaner har internaliserat rädslan för skräckregimen. De vågar inte tala fritt eftersom de kan bli förrådda när som helst och av vem som helst.
Jag tänkte på novellen när jag hörde hur Donald Trump, under den tv-sända presskonferensen i Singapore, berömde den ”begåvade” Kim Jong-Un som tog makten i ung ålder. Trump sa i princip att inte alla 26-åringar klarar av att bli diktatorer. Hans smicker kan, om man är vansinnigt generös, betraktas som en förhandlingstaktik för att mjuka upp Kim Jong-Un. Man kan också härleda det till hans svartvita världsbild som utgörs av fiender och vänner.
Risken är hur som helst stor att man vänjer sig vid The Donalds svada. Hans beröm och skäll låter alltid likadant, han byter bara ut namnen. Men det fanns ett tillfälle under presskonferensen där även den mest avtrubbade måste ha vaknat upp. Det var när Trump konstaterade att väldigt många medier var på plats och sa: ”Det här gör mig mycket obekväm.”
Vissa viftar säkert undan det med att Trump alltid attackerar pressen. Men just den här dagen blev det särskilt tydligt varför hans tvångsmässiga hat mot journalister är så farligt: han uttrycker i princip aldrig kritik mot diktatorer, men kan inte dölja sitt äckel för en demokratisk institution.
Världen över kämpar medier för att granska makten. Inte av hybris, utan för att de är i medborgarnas tjänst. En plikt som i otaliga länder utförs med livet som insats. Och när världens alla blickar är vända mot Trump, passar han åter på att beskriva journalister som ett hot.
Men presidentens kommentar var inte bara en attack mot journalisters yttrandefrihet. Singaporemötet var trots allt ett försök att förvandla den blodtörstiga diktaturen Nordkorea till ett fredligt samhälle där människors liv inte präglas av rädsla för makten. När Trump blickade ut över ett hav av människor som värnade friheten att ställa frågor, drömde han i stället om en tam flock som endast öste beröm över honom. Som Bandi skriver: ”Inte ens om man hade hotat dem med döden kunde de ha varit fogligare!”
Gå till toppen