Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Uppgifter om turkiska mordplaner i Danmark

Dansk säkerhetspolis förde förra året flera personer med turkiskt ursprung i säkerhet efter uppgifter om att Turkiet planerade politiskt motiverade mord i Danmark, uppger flera källor för DR och Sveriges Radios Ekoredaktion.

En man viftar med den turkista flaggan på årsdagen av kuppförsöket i Turkiet i juli 2016. Arkivbild.Bild: Emrah Gurel/AP/TT
De som fördes i säkerhet fick inte veta vem som skulle ligga bakom mordplanerna, bara att ordern hade kommit från Turkiet och att det var politiskt motiverat.
En man som Ekot och DR talat med berättar om hur anställda vid den danska säkerhetstjänsten PET sökte upp honom i hemmet en kväll i januari 2017. De sade att de fått tips om att han skulle lönnmördas kommande helg och att han därför behövde föras i säkerhet.
Mannen är anhängare av Gülenrörelsen, som är terroriststämplad i Turkiet, men inte i Danmark. Gülenrörelsen pekas av Turkiets president Erdogan ut som ansvarig för kuppförsöket sommaren 2016
Tillsammans med sin familj fördes han först till ett hotell, senare till ett hus ute på landet. Efter cirka tio dagar fick han höra av säkerhetspolisen att hotet var undanröjt. Mannen berättar om ytterligare två personer med kopplingar till Gülenrörelsen som också ska ha förts i säkerhet, vilket bekräftas av fler källor för de båda redaktionerna.
DR och Ekot har sökt PET, Danmarks justitieminister och Danmarks utrikesminister för kommentarer, men samtliga har avböjt.
Gå till toppen