Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Vänstern vill höja skatten och sänka arbetstiden

Vänsterpartiet vill testa sex timmars arbetsdag på några arbetsplatser i Malmö. Man vill ge förskola och skola 100 miljoner konor var och höja skatten med en krona.

Hanna Thomé, V, är oppositionsråd i Malmö.Bild: Lars Brundin
Nästa vecka är det fullmäktige i Rådhuset när nästa års budget ska klubbas, Men frågan tas upp efter valet igen beroende på hur det går, lokalt och nationellt.
– Styrkan i vår budget är att vi satsar på att höja nivån på välfärden för Malmöborna och på att stärka ekonomin genom en skattehöjning, säger Hanna Thomé, V, oppositionsråd i Malmö.
Vänsterpartiet har lagt 910 miljoner kronor mer i sitt budgetförslag än vad den styrande majoriteten gjort.
650 miljoner kronor kommer in genom höjd skatt, för den som tjänar 25 000 konor i månaden innebär det 230 kronor mer i skatt. 210 miljoner tillförs budgeten genom att att vänstern slopar kommunens överskottsmål och 50 miljoner kronor sparas på att privat vård kommunaliseras igen.
Den största utgiftsposten består i att vänstern vill slopa den kommunala markförsäljningen, de uteblivna försäljningarna tar 240 miljoner kronor av vänsterns satsningar. Partiet vill att kommunal mark hyrs ut i stället för att den säljs.
130 miljoner kronor läggs på området hälsa, vård och omsorg. Enligt vänstern ska det räcka till att stoppa nedskärningar och 400 nya tjänster. I satsningen ingår att vårdpersonalens så kallade delade turer ska försvinna, vilket kräver mer personal.
Funktionsstödsnämnden får 120 miljoner kronor för upprätthålla arbetet med personlig assistans i Malmö.
Arbetsmarknads- och socialnämnden får ett tillskott på 150 miljoner kronor i vänsterns budgetförslag. Pengar som partiet vill använda till att behålla och anställa socialsekreterare och socialarbetare.
Skolan och förskolan får 100 miljoner mer i vänsterns budget - pengar som ska användas till bland annat att stärka elevhälsan och minska storleken på barngrupperna i förskolan. V vill att Malmö satsar på barnskötarutbildningar för att lösa en del av personalkrisen i förskolan.
V vill också göra Malmö till en försökskommun för att testa sex timmars arbetsdag på några kommunala arbetsplatser – 20 miljoner avsätts för detta.
– Vi vill till att börja med inrikta oss på arbetsplatser där arbetsbelastningen och sjukskrivningstalen är höga. För oss är sextimmarsdagen en jätteviktig jämlikhetsreform. Politik måste handla om att skapa möjligheter för så många som möjligt att leva bra och meningsfulla liv, säger fullmäktigeledamoten Hanna Gedin, V.
Gå till toppen