Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

70-åring som sköt ihjäl bröder i Vallåkra får inte tillbaka sina vapen

Den 70-årige man som sköt ihjäl två bröder i Vallåkra med hagelgevär får inte tillbaka sin vapenlicens.

I höst är det tre år sedan dramat i Vallåkra utspelade sig. Två bröder, 21 och 24 år gamla, miste livet sedan de utrustat sig med ett järnrör och en kniv och försökte ta sig in i den idag 70-årige mannens hus.
Han laddade sitt hagelgevär och sköt bröderna på nära håll genom ett fönster medan de fortfarande befann sig utanför hans låsta ytterdörr. För dådet, som rubricerades som dråp, dömdes mannen till två års fängelse i hovrätten. Dessutom blev han av med sin vapenlicens.
70-åringen överklagade till förvaltningsrätten och framhöll att han i alla år varit en laglydig medborgare och har god vana vid att handskas med vapen. Mannen hänvisade till att såväl tingsrätten som hovrätten ansåg att han befann sig i en nödvärnssituation och att han gick över gränsen för nödvärnsrätten i en pressad situation.
Förvaltningsrätten håller med om att omständigheterna vid dödsskjutningarna var säregna men anser att brottet som 70-åringen begått "är mycket allvarligt och att den tid som ha passerat, drygt två och ett halvt år är förhållandevis kort". Han anses därför vara olämplig att inneha vapen och får inte tillbaka sin licens.
Gå till toppen