Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Efterlängtad återutgivning av Mare Kandres debut

Hos Mare Kandre kan mörkret göra ont och ha en metallisk smak, likt blod. I debuten ”I ett annat land” är alla sinnen vidgade och intrycken uppskruvade, närmast elektrifierade. Det andra land hon skriver om i de lyriskt laddade prosatexterna är barndomens, en verklighet hon på samma gång ger skarpare konturer och gör drömskt främmande.
Mare Kandre var inte mer än 22 när ”I ett annat land” gavs ut och sällan har en debutbok blivit så omsusad. Det var som om författaren själv kom från en annan värld och bar med sig ett självlysande språk vars intensitet och känslighet svensk prosa inte sett maken till. Debuten har länge varit svår att få tag i, så när förlaget Thorén och Lindskog nu ger ut en nyutgåva är den efterlängtad – ”det slags bok det alltid finns anledning att återvända till”, skriver Björn Kohlström i efterordet.
I en intervju i DN i samband med att boken gavs ut 1984 förklarade Mare Kandre att hon började skriva eftersom ”det var så sorgligt att inte få vara barn längre”. Ändå skyms inte sikten av någon nostalgi, snarare träder hon in i det förflutna med ett förhöjt seende. I romaner som ”Bübins unge” och ”Aliide, Aliide” skulle blicken på barndomen fördjupas och svartna rejält.
Också i debuten skymtar flickans utsatthet, men starkare är hennes djärvhet och triumfatoriska känsla av att uppfyllas av världen: ”jag kan känna sältan i vinden, vätan i sanden, svärtan i grottorna, hettan i källdunsterna”. Det är ett bildflöde som får också läsarens sinnen att skärpas.
Gå till toppen