Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Elever inlåsta efter larm om beväpnad person

Drygt 600 elever på Lindängeskolan i Malmö, med elever från förskoleklass till nionde klass, låstes i morse in på skolan under en halvtimme som en säkerhetsåtgärd.

Bild: Nelly Herzberg
En elev som var på väg till skolan ska enligt ett informationsbrev till föräldrarna ha sett en maskerad man med något som såg ut som ett vapen och slog larm till skolan.
– Det var en person i rånarluva uttryckte eleven, jag vet inte vilken slags vapen som åsyftades, de frågorna överlät vi till polisen, säger biträdande rektor Gunilla Frykander.
Skolledningen valde då att låsa in samtliga elever och ringa polisen, något man i brevet till föräldrarna menar är helt enligt rutinerna. Närheten till Högaholmsskolan gjorde att beslutet togs att låsa dörrarna även där.
– Vid den här typen av händelser har vi alltid kontakt med polisen och där fick vi rådet att stänga skolan, säger biträdande rektor Gunilla Frykander.
–Jag upplevde aldrig att det var något hot mot skolan i sig men vi följer våra rutiner från förvaltningen och när polisen säger till oss att låsa så gör vi det, säger hon?
Finns det någon del av dig som anser att skolan agerat överdrivet och skrämt upp eleverna i onödan?
– Det är inte vår arbetsuppgift att utreda, vi måste ta ett snabbt beslut och sen är det upp till polisen att avgöra, säger hon.
Polisen har varit på platsen men inte funnit något avvikande, någon anmälan om brott är inte upprättad.
– Vi gjorde de kontroller som ansågs nödvändiga, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt.
Polisinsatsen är avslutad. Skolan ska informera föräldrar om händelsen och undervisningen följde schemat. Extra rastvakter sätts in under dagen.
Gå till toppen