Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fullmäktige höjde skatten i Lund – preliminärt

De rödgröna dominerade igen när andra halvan av budgeten klubbades under torsdagen – och därför blir det en skattehöjning i Lund. Men efter valet kan allt rivas upp.

Två av Lunds mäktigaste män i samtal under en kaffepaus: fullmäktiges ordförande Lennart Prytz (S) och partikamraten Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande.Bild: Ingemar D Kristiansen
På torsdagsmorgonen var Lundapolitikerna tillbaka i fullmäktigesalen för ännu en heldag med politik, möjligen något möra efter den första dagens hårda manglingar.
Bland de sista beslut som tagits sent på onsdagskvällen var ett nej till förslaget att stryka den redan beslutade musikchecken.
De rödgrönrosa partierna ville flytta pengarna som avsatts till checken till den kommunala kulturskolan. Alliansen, FNL och SD röstade dock emot – och tillfogade därmed Lunds rödgröna styre sin första egentliga förlust i budgetomröstningarna.
*
”Vi pratar väldigt mycket om hur gatstenarna ska se ut eller om byggplaner, men sådant går alltid att reparera. Ett felaktigt omhändertagande är en väldigt dramatisk upplevelse för en människa. Det ska ni fundera på när ni pratar om finansiering och budget. Ändå ifrågasätter kommunstyrelsens arbetsutskott det mesta, man blir behandlad som om man gick i mellanstadiet.”
Göran Wallén (M), andra vice ordförande i socialnämnden, tyckte att kommunledningen inte riktigt verkar lita på socialnämndens kompetens.
*
Sverigedemokraternas budget, som går ut på att enorma belopp kan sparas genom att stoppa invandringen, fick mothugg i diskussionen.
”Siffror är ju trots allt ett utländskt påhitt. Det är fascinerande att se hur SD räknar”, sade Erik Hammarström (MP).
Kritikerna påpekade bland annat att det inte går att säga upp avtalet med Migrationsverket, eftersom det inte finns något sådant avtal – mottagandet regleras av lagstiftningen.
”Det är intressant att se när SD pratar om integration, då ska man bryta mot lagar och släppa människor vind för våg även om de blivit svenska medborgare. Här ser vi tydligt skillnaden mellan SD och alla andra partier i den här salen”, sade Dan Ishaq (M).
Hans-Olof Andersson (SD) tyckte att det inte skulle vara så farligt att säga nej ändå.
”Det är ju era partier som har dragit igenom det här. Om man som kommun säger att man inte fixar detta så får man vite, det är inte mer dramatiskt än så.”
*
Pengarna till härbärge åt EU-migranter kommer att vara kvar, efter att S+MP-förslaget vunnit. Fi ville fördubbla pengarna, alliansen halvera dem och SD ta bort dem helt.
*
”Vi har tagit tillbaka två boenden i egen regi, det är vi stolta över, och vi ska fortsätta att utveckla kvaliteten.”
Elin Gustafsson (S) i debatten om äldrevården.
Fredrik Ljunghill (M) kontrade:
”Det är inte för att ni värnar kvaliteten som ni har återtagit boenden, utan på grund av S patologiska aversion mot allt som inte är i offentlig drift.”
*
”Nu kom den med här också”, konstaterade fullmäktiges ordförande Lennart Prytz (S) när Vänsterpartiets Lars A Ohlsson nämnde spårvägen i debatten om äldrevården.
*
”Ni som inte vill bygga Hedda Andersson-gymnasiet vet inte vad ni pratar om, hävdar jag”, sade utbildningsnämndens ordförande Anders Ebbesson (MP).
Fritt sök till gymnasier över kommungränserna kan inte slopas, det skulle stoppa Lundaelever som vill söka till gymnasieskolor i andra kommuner, menade han.
”Det är rimligt med ett reviderat regelverk, men vi avser också markera att det är hög tid att även andra kommuner i Skåne och Blekinge bygger nya gymnasieskolor”, sade Anders Almgren (S).
*
”Det måste vara fritt sök, inte fritt stök. Ordning och reda ska det vara,” sade Hans-Olof Andersson (SD) i debatten om gymnasieskolan.
*
"Ni hör inte vad jag säger. Om jag hörde mig själv rätt", sade Anders Ebbesson (MP) när luften började ta slut i salen.
*
"Problemet med lärare är att det är en begränsad resurs i Sverige."
Mattias Horrdin (C) menade att alliansens pengar till höjda lärarlöner kan hjälpa Lund att behålla lärare.
Elin Gustafsson (S) slog tillbaka:
"Lönesatsningen som alliansen vill göra sker på bekostnad av nya kollegor.
*
"Vi har en explosion av unga tjejer som mår väldigt dåligt. Och vi har en explosion av barn med koncentrationssvårigheter. Är detta en följd av att vi överstressar barnen när de är små?"
Agneta Lindskog (KD) i skoldebatten.
*
"Välkommen i gänget, Kerstin!"
Monica Molin (S) höll med Kerstin Frygner (FNL) om att barngrupperna i förskolan borde minska.
*
"Jag vill ge dig en eloge dels för ditt anförande, dels för att Miljöpartiet hela tiden stått på samma sida som Liberalerna när det gäller praon. Det bådar kanske gott inför ett framtida blågrönt samarbete."
Philip Sandberg (L) gav beröm till Dennis Svensson (MP). En av få gånger som ett möjligt blocköverskridande samarbete nämndes under fullmäktige.
*
L och M krävde nej till investeringen i bostadsrätter där nyanlända tillfälligt kan bo. Men allianskamraterna C och KD höll inte med, så förslaget gick inte igenom trots SD-stöd.
*
Det blir inget extra vinstuttag från LKF, som både alliansen och FNL föreslagit. De rödgrönrosa och SD sade nej.
*
Precis som under första dagen lade SD ner sina röster i de flesta slutomröstningarna. Det gjorde att S+MP-förslaget vann – till och med i skattefrågan. Lundabornas skatt ska därför höjas med 25 öre per intjänad hundralapp.
Men än så länge är allt preliminärt – eftersom det är valår ska budgeten tas om igen i höst.
Läs mer: De rödgröna fick sin vilja igenom när SD lade ner rösterna
Läs mer: En skattehöjning som borde glädja alliansen
Läs mer: Vidöppet opinionsläge inför valet i Lund – jämnt läge mellan blocken
Inger Tolsved Rosenkvist (L) och Philip Sandberg (L) i samtal under lunchpausen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Inga-Kerstin Eriksson (C) och oppositionsrådet Christer Wallin (M) diskuterar budgeten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Efter några timmars manglande började det bli kvavt i fullmäktigesalen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen