Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Kockums siktar på nederländsk order

Gunnar Wieslander, chef för affärsenheten Saab Kockums, har nyligen varit i Nederländerna och visat upp konceptskisser på vad han beskriver som "en helt ny ubåt baserad på beprövade lösningar". Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Saab Kockums skissar på ett framtida ubåtssamarbete med varvet Damen i Nederländerna. Förhoppningen är att få bygga fyra oceangående ubåtar för Nederländernas räkning, rapporterar Blekinge Läns Tidning. Den nederländska ordern som kan vara i sikte är värd drygt 25 miljarder kronor.
"Vi har ett starkt koncept som bygger på att Sverige och Nederländerna är de två nationer som har erfarenhet av att utveckla och bygga stora oceangående konventionella ubåtar", skriver Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums, i mejlsvar till tidningen. Han har nyligen varit i Nederländerna och visat upp konceptskisser på vad han beskriver som "en helt ny ubåt baserad på beprövade lösningar".
Om planerna går i lås är tanken att ubåtsskroven ska byggas i Karlskrona och att sammansättningen ska göras i Nederländerna. "Vår uppfattning är att affären i Nederländerna kan öppna för möjlig exportuppföljning", skriver Gunnar Wieslander.
Gå till toppen