Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Kulturen tvingas lämna Klaffbron-huset

Flera välkända kulturaktörer i Malmö är på jakt efter nya studior sedan Malmö stad har valt att säga upp hyresgästerna i Klaffbron-huset. Senast februari 2019 måste musiker, ljudboksförlaget Word Audio och restaurangen Miamarias flytta.

En av många festkvällar på Klaffbron.Bild: Linda Axelsson
Restaurang Amore. Kulturhuset Kong. Producenten Tore Johanssons studio. The Cardigans replokal och Nathan Larsons studio. Nattklubben Klaffbron. Ljudboksförlaget Word Audio Publishing International. Klubben Stora Trumman. Restaurangen MiaMarias. Många är verksamheterna som funnits i Klaffbron-byggnaden i Malmö de senaste åren. Huset som fått namn av bron som ligger intill huset har välkända grannar som SVT Malmö, Studio och Orkanen.
Men nu ska Klaffbron-huset tömmas på kulturverksamhet. När Malmö stad en gång köpte fastigheten så gjorde man det för att kunna ge Universitetet möjlighet att växa. Än finns det inga konkreta planer på att bygga nytt på tomten. Fastighetskontoret har ändå valt att säga upp kontraktet med producenten Tore Johansson och dem som i sin tur hyr av honom.
– Hyresgästen har suttit där i fem år, så vi har hamnat i en situation där vi antingen säger upp honom nu eller så skulle han få besittningsskydd på lokalen. Då säger lagen att vi skulle behöva hitta ersättningslokaler till honom, så därför har vi beslutat att säga upp honom nu för att göra det billigare för skattebetalarna, säger Lars Brinte på Fastighetskontoret.
Hyresgästerna har fått veta att de måste lämna lokalen senast den 31 januari 2019.
Vad kommer att hända med lokalen sen?
– Vi vet inte. Den är inte i jättebra skick, så det är svårt att stoppa in vilken verksamhet som helst. Men det kanske blir ett tillfälligt projektkontor eller något i väntan på att det ska rivas helt och byggas något annat, säger Lars Brinte.
Tore Johansson själv planerar att flytta ut sin studioverksamhet till Österlen. Musikern Nathan Larson har en studio i huset och han berättar för Dygnet Runt att han letar ny lokal.
– Det är sorgligt för det är svårt att hitta en sådan lokal centralt. Jag är i min studio varje dag, så jag vill gärna sitta centralt. De lokaler vi tittat på är ofta dubbelt så dyra. Men vi fortsätter leta, säger Nathan Larson.
Ljudboksförlaget Word Audio Publishing International är också på lokaljakt nu efter att ha suttit i huset sedan 2006. Idag är de sju anställda på runt 200 kvadratmeter med två studios dit skådespelare kommer och läser in böcker.
– Det är klart det känns vemodigt när man har den här typen av havsutsikt . Vi håller på att titta på andra lokaler, men det är få som kan mäta sig med det här i förhållande till vad man får betala, säger Word Audios vd Mattias Lundgren.
En av hyresgästerna har redan hittat ett nytt hem. Jenny Zaar och Johanna Smedjeback har drivit lunchrestaurangen och cateringföretaget Miamarias i Klaffbron-huset sedan åtta år tillbaka. Nu håller de på att i samarbete med Wihlborgs renovera Ingelsta kalkons gamla lokaler på Isbergs gata 7 på andra sidan bron.
Miamarias håller stängt vecka 29-31. Den 13 juli stänger de för gott på Nordenskiöldsgatan 19 och öppnar sedan den 6 augusti igen på Isbergs gata 7.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen