Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Livsmedelverket dementerar larm om sill

Efter medieuppgifter om att svenska konsumenter riskerar att oavsiktligt få i sig potentiellt giftig sill från Östersjön går nu Livsmedelsverket ut med en dementi.

Konsumenter behöver inte oroa sig för giftig sill, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Sill från Östersjön kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att friska vuxna inte äter Östersjösill mer än en gång i veckan, och att barn, ungdomar och kvinnor som tänker få barn senare i livet helt avstår.
Efter en granskning av en svensk tidskrift sprids nu uppgifter om att brister i ursprungsmärkningen av fisken gör att konsumenter ovetandes riskerar att få sill från Östersjön när de köper sillburkar i butik. Detta dementerar nu Livsmedelsverket.
Myndigheten hävdar att den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten, och inte innehåller höga halter miljögifter.
"Grundlöst larmande i media är djupt olyckligt för den som utsätts för budskapet eftersom det skapar oro i onödan", skriver Livsmedelsverket i ett pressutskick.
Gå till toppen