Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EFL

Ny styrelse föreslagen för karriärskolan EFL

Pontus Bodelsson, Jesper Falkheimer, Charlotta Johnsson och Stein Kleppestø väntas bli stiftelsen EFL:s nya styrelse. Den nuvarande styrelsen meddelade i maj att de slutar efter en turbulent vår.

Stein Kleppestø, Pontus Bodelsson, Charlotta Johnsson och Jesper Falkheimer föreslås till ny styrelse för stiftelsen EFL.Bild: Bild: Jenny Leyman/Lars Brundin/Lunds universitet
På tisdag fattar styrelsen för Ekonomihögskolan beslut om vilka som ska ersätta den styrelse för stiftelsen EFL som för några veckor sedan meddelade att de slutar i protest. Förslaget innehåller personer med gedigna meritlistor och tunga positioner inom Lunds universitet.
Läs mer: Styrelsen för karriärskolan EFL slutar i protest
Pontus Bodelsson är tidigare vd för HD-Sydsvenskan som skriver böcker och föreläser om ledarskap. Charlotta Johnsson är vicerektor vid Lunds tekniska högskola, professor vid Institutionen för reglerteknik och förtroendevald i den internationella organisation en för ISO-standardisering.
Stein Kleppestø är lektor vid företagsekonomiska institutionen samt ägare och konsult i Blueberry Hill management consulting. Jesper Falkheimer är professor vid Institutionen för strategisk kommunikation och sektionschef vid sektionen Forskning, samverkan och innovation vid Lunds universitet. Det är han som har ansvaret för att skapa universitets kommande stödorganisation för uppdragsutbildning och vidareutbildning för yrkesverksamma.
Fredrik Andersson, rektor vid Ekonomihögskolan, bekräftar att dessa personer är föreslagna men vill inte kommentera något före mötet på tisdag.
Läs mer: Skånes karriärskola läggs ner – näringsliv och anställda rasar
Stein Kleppestø har arbetat på EFL till och från i många år och var med och utvecklade den Executive MBA-utbildning på EFL som har stått mitt i skottgluggen under konflikten. Han förstår att universitetet har fördjupat sig i hur samarbetet med stiftelsen ser ut.
– Det finns en massa komplikationer och juridik man måste se över. Vi måste hitta tydliga regler för vad universitetet ska göra och vad EFL ska göra. Universiteten har vissa rättigheter och skyldigheter som är reglerade i lag, rättigheter att utfärda examen till exempel. EFL har inte en sådan rättighet.
Vad lockar dig i styrelseuppdraget?
– EFL är oerhört viktig för Ekonomihögskolan, om jag kan hjälpa till att utveckla den verksamheten så gör jag det. För delar av Ekonomihögskolan är EFL det viktigaste verktyget för att skapa samverkan med samhället omkring oss. Vi kan föra ut kunskap som finns bland alla våra lärare och de får möta den verklighet som praktiker möter. Det gynnar vår undervisning, forskning och utveckling.
Den senaste tiden har varit konfliktfylld för EFL i relation till Ekonomihögskolan. Hur har du fått uppdraget presenterat för dig?
– Som att det behövs en ny styrelse för fortsatt utveckling av EFL som en aktiv och viktigt del av Ekonomihögskolans och universitetets samverkan med samhället. Det är ingen tvekan om att det finns några utmaningar i det men uppdraget är att driva verksamheten vidare och att göra det i samverkan med andra delar av universitet.
Det har ju pratats om konkurrerande bisyssla. I vilken utsträckning kommer Ekonomihögskolans lärare att kunna undervisa på EFL framöver?
– Det är fortfarande en delvis öppen fråga. Men jag är personligen helt övertygad om att EFL:s verksamhet till största delen är av sådan natur att det är fullt naturligt att Ekonomihögskolans medarbetare också är verksamma där, och att det måste förstås som en tillåten bisyssla.
Hur ser du på det som har hänt de senaste månaderna?
– Det har varit svårt att förstå vad som händer och varför det händer. Det verkar vara väldigt mycket starka känslor och inte alla gånger en full förståelse för de olika intressenternas perspektiv. Jag kan kan förstå att folk blir upprörda och arga men i det läget ska vi alla lugna ner oss och försöka förstå hur vi bäst bevarar de värden som finns och utvecklar det som behöver utvecklas.
Kan du säga något om stiftelsens framtid och inriktningen på utbildningarna redan nu?
– Inte mer än att den bild jag har fått av vad Ekonomihögskolan vill, och vad jag och de som jobbar på EFL vill, är att den verksamhet som bedrivs i all huvudsak ska fortsätta. Men det finns program som borde bedrivas på annat sätt och i ett större sammanhang.
Läs mer: EFL-samarbete riskerar Ekonomihögskolans internationella status
Du menar Executive MBA-utbildningen?
– Den behöver en annan form, det är en komplicerad fråga men kanske inte riktigt så komplicerad som den har framställts. Om vi kan utveckla programmet vidare så att det också kan ge akademiska poäng så vore det gynnsamt för alla. I vilken grad det är möjligt återstår att se, jag är själv övertygad om att det går.
Vad är viktigast att göra som styrelse för EFL nu?
– Att få dem som jobbar på EFL att förstå att det finns en fortsättning på detta, att behålla dem. Och nummer två är att få marknaden att förstå att EFL inte ska försvinna. Det är business as usual, åtminstone i huvudsak. Nummer tre är att vi måste få medarbetarna vid Ekonomihögskolan och andra delar av universitet att tro på EFL:s fortsatta utveckling. Det tror jag inte är svårt, men det är också en arbetsuppgift.
Gå till toppen