Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Poker" Wallenberg: För mig är racing glädje

De flesta av konkurrenterna har samma mål: att vinna. Inte Peter "Poker" Wallenberg. I årets andra STCC-tävling på Anderstorp i helgen slutar han troligen långt bak i startfältet. – Förra året tog jag en poäng. Så årets mål måste väl bli att ta två, säger han.

"Farfar tyckte jag log för lite så han kallade mig pokerface. Numera ler jag desto mera", säger Peter "Poker" Wallenberg.Bild: Andreas Hillergren
Peter "Poker" Wallenberg är inte som andra förare i STCC. Han har ingen ambition att ta hem mästerskapet, slåss om uppmärksamheten i medierna eller att slå sig in i formel 1.
Man skulle kunna säga att han vill köra utan att synas.
– Jag gör det här med glädje, för nöjes skull. För mig är racingen en ventil för att komma bort från det dagliga jobbet, säger företagsledaren som bland annat är styrelseledamot i Scania och sitter i ett 20-tal av finansfamiljen Wallenbergs stiftelser.
"Poker" Wallenberg är yngste son till Peter Wallenberg senior och fick sitt smeknamn av farfar Marcus "Dodde" Wallenberg, som tyckte att den lille pojken log för lite.
– Han kallade mig pokerface. Numera ler jag desto mer, säger "Poker".
Inte sällan är det racingen som får Wallenberg att dra på smilbanden. Han har varit intresserad av bilsport sedan barnsben och för snart 20 år sedan tilltog entusiasmen.
– När jag fyllde 40 blev jag kidnappad till Mantorp och fick åka formel-bil och sen var det kört, säger han.
Wallenberg, som är ordförande i Kungliga Automobil Klubben (KAK), betonar att han med sina 59 år är den äldste föraren i STCC-fältet. Med god marginal.
Därmed har han också svårt att hävda sig.
– Jag brukar säga att skillnaden mellan de snabba förarna och mig är att jag har min hjärna kvar, vilket gör att jag bromsar innan en kurva. De snabbaste förarna har glömt hur man gör det.
Satsningen i den svenska racingens kungaklass sker på Wallenbergs egna villkor. Bilen är en hyllning till de skotska rötterna på farmors sida. Den är dekorerad i familjens tartanmönster och på taket sitter familjevapnet "Med stadig hand".
Bilen har inga reklamdekaler. I stället lyfter Wallenberg fram några av de välgörenhetsorganisationer han engagerat sig i.
– Jag har en kopia av en folkabuss från Kina med till varje race och i den står mina barn och säljer teddybjörnar och paraplyer. Allt överskott går till organisationerna, säger Wallenberg.
Fakta

PWR-teamet år för år

2012: En bil i TTA med Daniel Haglöf. Wallenberg kör Swedish GT tillsammans med Haglöf i inhyrd bil.

2013: En bil i STCC. Wallenberg kör Swedish GT tillsammans med Haglöf i teamets egen bil.

2014: En bil hela säsongen, en andra bil i de två sista loppen i STCC. Wallenberg kör Swedish GT tillsammans med Haglöf.

2015: Två bilar i STCC. Wallenberg vinner Swedish GT tillsammans med Haglöf.

2016: Tre bilar i STCC. Wallenberg blir tvåa i Swedish GT tillsammans med Haglöf.

2017: Fyra bilar i STCC. Robert Dahlgren vinner STCC, Wallenberg kör sin första säsong i STCC, tar en poäng.

2018: Fem bilar i STCC. Daniel Haglöf leder mästerskapet före Robert Dahlgren efter första helgen. Wallenberg är poänglös.

Källa: PWR.

Fakta

STCC på Anderstorp

Lördag 16 juni

9.00: Test 1.

14.00: Test 2.

16.47: Kval 1.

17.12: Kval 2.

Söndag 17 juni

9.00: Uppvärmning.

12.45: Heat 1.

15.15: Heat 2.

Källa: STCC.

Gå till toppen