Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Rörelseglädje och kämpaglöd – så vill gympaläraren inspirera sina elever

Ge inte upp. Även när det känns jobbigt ska man kämpa. Bara så når man sitt mål. Det var budskapet när ett gäng framstående idrottare besökte Ängslättskolans sjätteklassare på mellanstadiets allra sista idrottslektion.

Artan Kajtazi imiterade Michael Jackson så att brallorna sprack.Bild: Lars Brundin
– Jag ska berätta en pinsam grej. Jag spräckte mina byxor precis nu när jag dansade!
Artan Kajtazi ler. Han har precis kört sitt dansnummer, en imitation av Michael Jackson inne på idrottshallen på Gottorpskolan.
De spräckta byxorna blir en passande symbol för dagen: Kör - bara kör.
Idrottsläraren Kristian Persson har planerat länge för denna mellanstadiets allra sista gympalektionen.
– Jag ville skapa ett minne för mina elever. Jag har haft dem sedan de började fyran, och jobbat hårt med att de ska känna rörelseglädje. Det är det idrott handlar om för mig. Rörelseglädje. Alla har sin nivå, det gäller att anpassa lektionerna efter det.
Kristian Persson driver Instagramkontot ”Idrott med Kristian”, där han delar med sig av sin vardag inom skolidrotten.Bild: Lars Brundin
Glädje – och kämpa. Om gympaläraren har två ledord så är det dessa.
– Jag skojar mycket med dem. Det viktigaste för mig är att få mina elever att våga prova. Att försöka, även om man inte tror att man kan.
Till denna den sista lektionen – till hösten börjar hans elever i högstadiet – har Kristian Persson samlat några idrottare som har nått framgångar i sin respektive gren: Förutom dansaren Artan Kajtazi finns här Marko Johansson och Johan Brannefalk, allsvenska fotbollsspelare i Trelleborgs FF, Kassandra Cruz och Louis Secka som ägnar sig åt brasiliansk jujutsu, Jennifer Reino som tävlar i judo. Och så Malmöboxaren Teuta Cuni, numera pensionerad eftersom amatörboxare inte får tävla efter det att de har fyllt fyrtio.
Artan Kajtazi står inför eleverna och berättar högtidligt:
– Jag har dansat sedan jag var fyra år gammal. Då såg jag ett klipp från Michael Jacksons Dangerous-turné och bestämde mig: Kan han, kan jag. Ge inte upp era drömmar.
Artan Kajtazis imitationer av världsstjärnan har tagit honom till TV4:s ”Talang”. Hans ord möts av visslingar och applåder.
Eftersom Ängslättskolan har renoverats denna termin har sjätteklassarna fått flytta in på Gottorpskolan, några hundra meter bort. Den skola där de också kommer att gå i högstadiet efter sommarlovet. Boxaren Teuta Cuni instruerar i hur man gör en upper cut.Bild: Lars Brundin
Vid olika stationer placeras de idrottsliga förebilderna ut, så att eleverna får testa på de olika sporterna.
– Kom igen nu! Upp med garden! Knyt händerna!
Teuta Cuni instruerar eleverna i grundläggande boxningsteknik.
Morris Strömberg och Julia Kristiansson testar sporten för första gången.
– Det är väldigt roligt. Det svåra är ställningen, hur man ska stå, säger Morris Strömberg.
Teuta Cuni, som har vunnit EM-guld och VM-brons i boxning, lyfter också fram värdet av uthållighet - såväl inom idrotten som i livet.
– Många gånger känner man: Nu orkar jag inte mer. Men man ska aldrig ge upp. Istället ska man jobba ännu hårdare. Bara så når man sitt mål.
Gå till toppen