Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Tiggeriet kräver ett svar. Inte 290.

En fråga för hela landet.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Att tigga ska kosta, menar den politiska majoriteten i Eskilstuna, som på torsdagen beslöt att kräva särskilt tillstånd av personer som passivt ber andra om pengar i kommunen.
Målet är naturligtvis att stoppa tiggeriet, men det skulle behövas enhetlig reglering i hela landet. Modellen att låta enskilda kommuner hantera frågan är problematisk av flera skäl.
Tanken är att de som vill tigga ska vända sig till polisen som ska utfärda tillstånd för 150 kronor per dag. Det kan säkert få färre personer att tigga i Eskilstuna, men legitimerar samtidigt en form av försörjning som inte hör hemma i ett välfärdssamhälle. Redan utsatta människor riskerar att hamna i en än mer utsatt situation. Dessutom kan lokala tillståndskrav tänkas öka tiggeriet i grannkommuner med annorlunda regler.
Med all respekt för det kommunala självstyret – här behövs nationella riktlinjer.
Men ansvariga politiker har hittills duckat. Statsminister Stefan Löfven (S) har visserligen sagt att det måste bli stopp på tiggeriet, men hans parti är djupt splittrat om vad som bör göras. I en intervju i tidningen häromveckan förklarade han visserligen att Socialdemokraterna förbereder ny lagstiftning, men något nationellt förbud handlar det inte om.
"Det är svårt att förbjuda fattigdom. Och ett förbud kräver stora polisresurser", resonerade han och flaggade istället för något liknande det som nu klubbats i Eskilstuna.
M-ledaren Ulf Kristersson vill i sin tur nå en uppgörelse med Socialdemokraterna om tiggeriet. Visserligen har Moderaterna lagt fram ett förslag om nationellt förbud, men han menar att målsättningen verkar vara densamma för S och M.
"Om vi ska förbjuda tiggeri ska kommunerna inte behöva utnyttja de kryphål som lagen eventuellt kan medge", säger Kristersson till tidningen.
Där har han en viktig poäng. Det är svåra och känsliga avvägningar det handlar om och risken är överhängande att människor hamnar i kläm.
Särskilt i backspegeln framstår regeringens passivitet under mandatperioden som märklig. Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt rakt ut att de som ger pengar till tiggare riskerar att bidra till människohandel. Likväl har åtgärderna stannat vid att göra det lättare att avhysa tiggares läger samt skärpt lagstiftning mot att utnyttja personer som tigger.
Välkomna punktinsatser, men det saknas ett helhetsgrepp. Och det är hög tid att ändra på det.
Grundproblemet är naturligtvis att vissa europeiska länder inte tar tillräckligt ansvar för sina medborgare. Påtryckningar krävs på EU-nivå. Men i väntan på förbättringar kan Sverige inte bara godta konsekvenserna.
"Vi måste ställa oss frågan om det här ska vara så som den svenska modellen ska se ut", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, till Sveriges Radio.
Den frågan bör knappast besvaras lokalt i landets kommuner.
Här behövs ett svar – inte 290.
Gå till toppen