Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Transferbomben: Förre Prespa-spelaren klar för HIF

Här är årets mest kontroversiella värvningskupp i nordvästskånsk fotboll: Förre Prespa Birlik och Landskrona Bois-spelaren Thierry Zahui är klar för Helsingborgs IF.
– Det är en värvning som görs för att förstärka spetsen i laget, säger ordföranden Krister Azelius.

Thierry Zahui tillhör från och med nu HIF.Bild: Britt-Mari Olsson
Om temperaturen var hög inför vårderbyt lär den knappast svalna efter HIF:s spektakulära värvning av frisparksspecialisten Thierry Zahui.
Efter att ha varit en tongivande spelare i det Landskrona Bois som tog steget upp i superettan, skar det sig helt mellan Zahui och tränaren Agim Sopi under årets försäsong. Sedan dess har Zahui letat ny klubb.
Nu är 30-åringen, som kom till Bois från Prespa Birlik 2016, klar för HIF.
– Jag är medveten om att numerären i truppen är lite tunn. När vi får möjligheten att knyta den här spelaren med de kvalitéerna han har till oss, som inte jag men däremot fotbollskunnigt folk kan bedöma, känns det som en riktigt bra värvning, säger HIF-basen Krister Azelius.
– Min bild är att det inte är en breddvärvning, utan att han kommer att vara höggradigt aktuell för spel. Det är en värvning som görs för att förstärka spetsen i laget mot den givna målsättningen att ta oss till allsvenskan.
Ivorianen är inte spelklar förrän när transferfönstret öppnar i mitten av juli. Kontraktet är skrivet för resten av säsongen.
– Det innehåller en option och de måste enligt förbundets regler vara ömsesidiga. Vi kommer att ta en ny dialog med spelaren efter säsongen, säger Krister Azelius.
Thierry Zahui hamnade i konflikt med sin tränare i Bois – hur ser ni på det?
– Nu har både vår tränare [Per-Ola Ljung] och "Swiss" [Anders Svensson från HIF:s sportgrupp] suttit ner med spelaren. Vi betraktar inte spelaren som ett orosmoment kring detta. Det har uppkommit en situation mellan tränaren i Landskrona och spelaren. Det är sådant som händer.
– Vi ser inte honom som en stökpelle, utan en vuxen person som vi inte förväntar oss några problem kring. Bakgrunden kring vad som hände i Landskrona har jag inte någon riktig koll på, men vår känsla är att det inte är en orosmakare utan en bra grabb.
Hur har ni råd att förstärka laget?
– Den ekonomiska situationen är tung efter vår degradering från allsvenskan. Det som är svårt för oss att tulla på om vi ska ta oss tillbaka är spelarmaterialet. Det här är en kostnadsmässig rimlig värvning som ligger inom ramen för spelarbudgeten. Därför är den här värvningen motiverbar även med en jobbig ekonomisk situation.
Klart är även att mittfältaren Rasmus Rosenqvist, som lånades in från Elfsborg, nu lämnar HIF.
– Skälen till att han lämnar är mellan oss och honom. Jag har inget mer att kommentera kring det, säger Krister Azelius.
Tidigare har det pratats om flera tunga namns möjliga återkomst till Olympia i sommar utöver landslagskaptenen Andreas Granqvist – exempelvis Rasmus Jönsson.
Frågan är om det finns ekonomiskt utrymme för fler värvningar till HIF i sommar?
– Det går inte att svara på. Jag vet att saker och ting sker, exempelvis går vi in i en "Granen"-situation där vi kan bygga intäkter kring hans återkomst. Vi går även in i ett transferfönster där vi inte vet om någon spelare försvinner.
– Om vi bortser från att saker alltid sker i den här branschen kommer rekryteringar av större dignitet kräva att vi på ett eller annat sätt kan se att vi har en inkomstmässig förstärkning. Antingen att vi hittar hjälp från annat håll när det gäller pengarna, vilket inte är lättsnutet ur näsan, eller genom egna medel. Men återhållsamheten kring tyngre värvningar måste vi leva med och respektera, säger Krister Azelius.
HIF möter Halmstad på bortaplan under torsdagskvällen.
Gå till toppen