Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Har ni Vellingefest, eller?

— Det är roligt med festival. Då ska man gå ut. Jag har ätit en gräddbulle. Nu ska jag ta en kopp kaffe, säger Yngve Svensson. Vellingefesten har dragit igång, för andra året i rad.

Knallar, matvagnar, tingeltangel, kläder, varm korv, musik och folkliv.
— Vi har åkt från Trelleborg för att träffa släktingar, äta lite gott och höra på lite musik. Barnen trivs här, det är jättebra, säger Ida Frank.
Julia Mjöfors, Birgitta Frank, Ingrid Ekvall, Liam Ljungberg, Tina Karlsson, Emily Karlsson, Ida Frank, Amanda Mjöfors och Johanna Mjöfors från Höllviken, Malmö, Trelleborg och Vellinge har alla sammanstrålat på Vellingefesten.Bild: Patrick Persson
Det är fest. Det är samling vid pumpen.
— Jag har bott i Vellinge i hela mitt liv. Torget såg annorlunda ut förr i tiden. I min barndom var det ingen festival här, men det brukade vara höstbasar där man kunde köpa stegar och korgar. Men då var det också orkester och dansbana, säger Yngve Svensson.
Yngve Svensson gillar Vellingefesten.Bild: Patrick Persson
Mitt bland festivalbesökare står två lugna män och äter dansk pölse. De är nöjda, så långt.
— Jag jobbar med femton marknader, fixar med knallar och matvagnar. Folk vill ha något att göra, festivaler finns i alla kommunen numera, säger Anders Strand som arbetar med marknadsevent.
Vellingefesten är tillbaka, för andra året.Bild: Patrick Persson
Mats Svensson är arrangör. Han var med redan förra året, men nu har han haft längre tid på sig. Sedan i november har han planerat och bokat band.
— Nu satsar vi ännu hårdare på musik. Jag har pratat med många som tycker att det är roligt att det händer något även i Vellinge, och inte bara i Höllviken, säger Mats Svensson.
Anders Strand (till vänster) har bokat matvagnar och knallar. Mats Svensson är arrangör och har bokat banden.Bild: Patrick Persson
Ingen festival utan en spådam. Aina Taikon är på plats med sin husvagn. Hon spår i kort och handflatan.
— Jag kan spå i kula också, men den har jag inte tagit med mig. Det tar för lång tid med kulan. Det ska gå fort numera.
Aina Taikon har spått tusentals marknads- och festivalbesökare i Sverige och Danmark i många, många år. I två dagar spår hon Vellingeborna i sin husvagn.Bild: Patrick Persson
— Jag har kunnat spå sedan jag var åtta år. Jag lärde mig själv. Min syster, min mamma och mormor kunde det också.
Spår du bara bra saker, eller även dåliga?
— Världen är upp och ner, men alla har en bra framtid. Jag kan även se dåliga saker, en del berättar jag. Men inte sånt som sjukdom och död. Det ska vara roliga saker, arbete och kärlek.
Vad spår du om Vellinges framtid?
— Den är mycket bra. Det är stabilt i Sverige.
Här hittar du programmet.
Gå till toppen