Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Kan man tala om välfärdssvek när tusentals utlandssvenskar flyttar hem?

Det stora problemet i framtiden är att befolkningen blir äldre och äldre och inte många i den nya generationen vill söka jobb som sjuksköterska eller undersköterska när ni politiker fortsätter att svartmåla deras framtida arbetsplats, skriver Hartmut Dreckmann.Bild: Claudio Bresciani/TT
”Det är rimligt att betala mer för bättre barnomsorg”.
Läs också ”Det är rimligt att betala mer för bättre barnomsorg”
Jag läste intervjun med Ebba Busch Thor i Sydsvenskan med ovanstående rubrik. Min första tanke gick inte till de vänsterfeminister som du omtalar i artikeln, nej, jag tänkte på de kvinnor som gick på barrikaderna för att kämpa för kvinnornas rösträtt. Jag tänkte på de kvinnor som reste sig i Metoo-uppropet för att få slut på matchokulturen, jag tänkte på sekreteraren Sara Danius i Svenska Akademien som inte längre ville spela de gamla gubbarnas spel.
Jag ser den tankegång som går igenom hela artikeln. Barnfamiljerna skall betala mer för barnomsorgen, man skall inte detaljstyra mamma- och pappaledighet och man vill inte kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.
Män anställer män och det har man gjort så länge jag kan minnas och en vd i ett bolag vill hellre anställa en mindre kvalificerad manlig medarbetare som han kan se ner på än en högkvalificerad kvinna som han måste se upp till.
Men kan man tala om välfärdssvek? Sverige ligger i topp när 16 OECD–länder jämförs i en ny undersökning. I rapporten har SKL 13 olika kvalitetsindikatorer och när det gäller de medicinska resultaten så ligger Sverige i topp. Även väntetider till sex olika typer av operationer ingår i rapporten. I den delen har nio länder jämförts och här ligger Sverige ibland de fyra länder som har kortast väntetid. Jag är klar över att SKL kan ha skönmålat rapporten men när tusentals svenskar som har vistats 10–20 år i utlandet vänder tillbaka till Sverige för att ta del av välfärden så kan det inte vara fullt så dåligt som vissa politiker och inte minst du, Ebba Busch Thor, ger uttryck för.
Jag tycker inte att ni politiker skall framprovocera en domedagsbeskrivning om sjukvården eftersom det kan ge bakslag i framtiden när man skall försöka finna personal till de många lediga befattningar som ingen vill ha. Det stora problemet i framtiden är att befolkningen blir äldre och äldre och inte många i den nya generationen vill söka jobb som sjuksköterska eller undersköterska när ni politiker fortsätter att svartmåla deras framtida arbetsplats.
De politiska partier som vill revolutionera vården med lätta lösningar är inte seriösa. Lätta lösningar finns varken nu eller i framtiden.

Hartmut Dreckmann

Gå till toppen