Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundakonsulter utbildar programmerare på ungdomshem

IT-konsulter håller denna vecka sista lektionen för terminen på ungdomshemmet Råby. En satsning som kostar i kronor och ger tillbaka i stolthet.

Konsulten Andreas Voigt från Tretton37 undervisar en elev i programmering på ungdomshemmet Råby.Bild: GIANLUCA LA BRUNA
På Statens institutionsstyrelses, SiS:s, ungdomshem i Råby utanför Lund bor pojkar och flickor upp till 20-årsåldern med allvarliga psykosociala problem, pågående kriminalitet och missbruk. Vissa av dem har dömts till sluten ungdomsvård.
Dessa ungdomar får lära sig att programmera av konsulter från Tretton37. Var tredje vecka är det lektion.
– Vi tycker att alla ska ha tillgång till kunskap, oberoende av bakgrund eller livssituation. Dessa ungdomar lär sig snabbt precis som vilka andra ungdomar som helst. För oss är det en chans att göra gott och något utanför vardagen. Det ger en stolthet hos dem av oss som är engagerade i detta och hade aldrig gått att genomföra utan konsulternas glöd, säger Erik Forsberg, regionchef på tretton37.
Linda Silvermyr, rektor vid Statens institutionsstyrelse, är glad att kunna ge ungdomarna möjlighet att komma i kontakt med positiva förebilder. Hon hoppas att detta kommer att inspirera dem till en karriär inom teknikindustrin och öka deras möjligheter att hitta ett jobb.
Undervisningen fortsätter i höst, men enligt Erik Forsberg är det inte tal om att anställa någon direkt från ungdomshemmet.
– Om en eller två väljer att gå vidare till exempel med en KY-utbildning, är samhällsnyttan fantastiskt. Ett par tre stycken återkommer till lektionerna med glädje och energi. Andra provar på men inser att det inte passar dem.
Större delen av den ekonomiska kostnaden för projektet tar Tretton37, en liten del finansieras av en stiftelse.
– Vi som bolag försöker utmana konsultbranschen, det vi gör behöver inte alltid ge pengar. För våra anställda är ungdomshemmet en speciell miljö med många säkerhetsinstruktioner och mycket personal. En del hade förutfattade meningar som har motbevisats kraftigt. På många sätt är det som vilken gymnasieskola som helst, säger Erik Forsberg.
Läs mer: Snabbväxande it-konsult expanderar utomlands
Fakta

Tretton37

Grundades: 2010

Huvudkontor: I Lund.

Sysselsätter: cirka 160 anställda fördelade på fyra kontor: Lund , Helsingborg, Borlänge och Stockholm.

Omsättning: Drygt 140 miljoner 2017, enligt egna uppgifter.

Resultat: Vinst på drygt 8,7 miljoner kronor efter finansnetto 2016, enligt officiella siffror.

Gå till toppen