Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Oxfam: Barn på flykt misshandlas av polis

Barn på flykt misshandlas, fängslas och skickas i strid mot lagen tillbaka till Italien av franska gränsvakter. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i en rapport som också larmar om hur fransk polis ändrar i barnens papper för att de ska verka äldre än vad de är.

Nyligen riktade Frankrike kritik mot Italien för att de vägrade att ta emot de 629 migranter och flyktingar som fanns ombord på räddningsfartyget Aquarius. Nu visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam att fransk polis systematiskt och i strid med lagen skickar tillbaka barn på flykt till Italien.Bild: Kenny Karpov/AP/TT
Polis i Frankrike stoppar rutinmässigt ensamkommande barn som flyr krig och förföljelse och sätter dem på tåg tillbaka till Italien. De gör till och med ändringar i barnens handlingar så att det ska se ut som om de vill åka tillbaka till Italien. Ändringar görs också av barnens ålder, enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam.
Barnen berättar om hur de har utsatts för fysisk och psykisk misshandel och hållits instängda över natten i trånga celler utan vare sig mat, vatten eller filtar att värma sig med. Det strider mot både franska lagar och EU-lagar, konstaterar Oxfam.
I ett fall tvingades en ung flicka från Eritrea att gå hela vägen tillbaka över gränsen. I famnen bar hon sin 40 dagar gamla bebis.
Minst 16 500 migranter och flyktingar – varav en fjärdedel är barn – har passerat genom den italienska gränsstaden Ventimiglia från juli 2017 till april 2018. Fler väntas under sommarmånaderna. Majoriteten flyr undan oros- och krigshärdar som Syrien, Sudan, Afghanistan och Eritrea.
Fakta

Barnen skickas olagligt tillbaka

Barnmigranter i Frankrike kan inte skickas tillbaka till Italien om de ansöker om asyl i Frankrike, enligt Dublinförordningen. Vuxna migranter kan endast söka asyl i det första europeiska landet som de anländer till.

Barn som inte ansöker om asyl och fångas upp av polis i gränsområdet kan frivilligt återvända till Italien, men endast om vissa förfaranden följs. I dessa ingår en 24-timmars fördröjning och utnämning av en förmyndare.

Det finns ingen systematisk övervakning av migranter som passerar gränsen vid italienska Ventimiglia, eller misslyckas med att ta sig över. Volontärer från Caritas gör ungefärliga månadsberäkningar, som anger antalet till 16475 för juli 2017–april 2018 (exklusive december).

Kontroller som Oxfams medarbetare har gjort under tre 24-timmarsperioder visar att tiotals barn skickas tillbaka till Italien varje vecka. Barn utgör ungefär en fjärdedel av migrantbefolkningen i och kring Ventimiglia.

Källa: Oxfam

Gå till toppen