Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trumps tidigare kampanjchef fängslas

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort flyttas från sin husarrest – och placeras i fängsligt förvar. Orättvist, tycker Trump, som dessutom anser att den särskilda ryssutredningen har blivit "totalt diskrediterad".

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort.Bild: Jose Luis Magana/AP/TT
En federal domstol i Washington DC beslutar att Manafort ska placeras i fängsligt förvar i väntan på rättegångar, i ljuset av att han nyligen åtalades för motsvarande övergrepp i rättssak.
– Du har missbrukat det förtroende du har givits, sade domaren Amy Berman Jackson till Manafort.
Han anses bland annat ha försökt manipulera vittnen i Europa, via telefon och krypterade sms hemifrån, att säga att det lobbyarbete de gjorde för honom enbart berörde Europa och inte USA.
"Wow, vilken tuff dom för Paul Manafort", skriver president Trump i en kommentar på Twitter.
"Visste inte att Manafort var ledaren för maffian. Väldigt orättvist!"
Bakom åtalet mot Paul Manafort står den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen i USA 2016 samt eventuella kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps valkampanj.
Trump har återkommande beskrivit utredningen som en häxjakt. Justitiedepartementet har utrett underrättelsetjänsten FBI:s agerande inför valet och kommit fram till att den agerat opartiskt. Presidenten anser att rapporten samtidigt friar honom från alla anklagelser om samarbete med Ryssland och försök att hindra den pågående utredningen.
– Jag gjorde inget fel, det fanns inga hinder. Rapporten i går kunde på ett utförligt sätt visa detta och jag tycker att Mueller-utredningen har blivit totalt diskrediterad, sade Trump vid en pressträff utanför Vita huset tidigare på fredagen.
Totalt har Robert Mueller riktat formella anklagelser mot 20 personer och tre företag under de 13 månader som utredningen har pågått.
Advokaten och lobbyisten Manafort var Trumps kampanjchef mellan juni och augusti 2016. Han har tidigare åtalats för bland annat penningtvätt och för att ha undanhållit information om att han tidigare arbetat för ett proryskt ukrainskt parti. Han står åtalad på tolv punkter, bland annat för konspiration mot USA, men nekar till samtliga anklagelser.
Vid dagens förhandlingar rev domstolen också upp ett tidigare beslut om att Manafort skulle kunna släppas fri mot en borgen på motsvarande 85 miljoner kronor.
Två rättegångar mot honom planeras: i delstaten Washington i september och i Virginia i juli.
Fakta

Bakgrund: USA:s president och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har skuggat presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Gå till toppen