Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Ändrade förutsättningar i CL-kvalet: Uefa skippar geografin

Lite av ett chockbesked möjligen: Malmö FF kan tvingas resa ända bort till Georgien eller Armenien redan i första kvalomgången till Champions League.

Kvalet till Champions League har ju till vissa delar formats om - en omgång har tillkommit och förkvalet spelas på annat sätt.
På tisdag lottas både kvalomgång ett och två och Uefa har nu släppt förutsättningarna för lottningarna - och de innebär en ganska stor förändring som påverkar Malmö FF och alla andra lag.
Tidigare år har man delat in kvallagen i tre grupper som haft en klar geografisk tanke. Vissa avsteg har gjorts och det var lite överraskande att Vardar nere i Makedonien hamnade i MFF:s lottningsgrupp.
Nu skippar Uefa detta system helt. De sexton seedade lagen i första kvalomgången läggs i en pott - de oseedade i den andra. Ett lottningsboll ur varje skål läggs i en tredje skål och laget som dras först får hemmaplan
Det innebär att Malmö FF kan stöta på helt andra lag långt bort i öst eller väldigt långt ner i söder.
Det kan bli match i Armenien eller Georgien - eller mot vinnaren i förkvalet som kommer att vara från Kosovo, Andorra, San Marino eller Gibraltar!
Förfaringssättet blir detsamma för den andra kvalomgången som lottas samtidigt med alternativa lag. Går alla seedade lag vidare, kan MFF i denna omgång tvingas så långt bort som till Israel. Närmaste lag? FC Midtjylland. Som sagt - detta bygger på att alla seedade lag går vidare.
De båda kvalomgångarna lottas på tisdag klockan 12.00.
Här nedan ser ni lagen Malmö FF kan lottas mot i de båda omgångarna.
Q1 Champions League
Oseedade
Shkëndija, Makedonien
Spratak Trnava, Slovakien
Dudelange, Luxemburg
Valetta, Malta
Vikingur, Färöarna
Crusaders Belfast, Nordirland
Olimpija Ljubljana, Slovenien
Stujeska Niksic, Montenegro
Shirak, Armenien
Suduva Marijampole, Litauen
Spartaks Jurmala, Lettland
Cork, Irland
Valur Reykjavik, Island
Flora Tallinn, Estland
Torpedo Kutaisi, Georgien
Vinnaren av preliminärkvalet
Källa: uefaranken.hedstigen.se

Q2 Champions League

Oseedade (bygger på alla seedade lag går vidare från Q1, det kommer att finnas alternativa lag i lotten, tex Midtjylland går in först i kvalomgång 2)
Midtjylland, Danmark
Crvena Zvezda, Serbien
Hapoel Beer-Sheva, Israel
Rosenborg, Norge
HJK Helsingfors, Finland
The New Saints, Wales
Videoton, Ungern
Kukësi, Albanien
Cluj, Rumänien
Zrinjski, Bosnien
Källa: uefaranken.hedstigen.se
Gå till toppen