Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Kiruna är bara runt hörnet för "trerikstösen" Ali Riley

De må vara den längsta allsvenska bortaresan någonsin i svensk lagidrott – men allting är ju relativt. Åtminstone för "trerikstösen" som spelar i Sverige, har familjen i Los Angeles och hemmaplan med landslaget i Nya Zeeland.

Klockan har passerat 21.00 och solen funderar inte ens på att gå ner över Lombia idrottsplats i Kiruna.Bild: JOHAN YLITALO
– Äsch, det här är ju bara runt hörnet, säger Ali Riley på sin klingande skånska. Nej, allvarligt talat - jag älskar att få uppleva detta.
Den här veckan slår Ali Riley något slags rekord.
– För tre dagar sedan var jag nästan lika långt ner på södra halvan av jordklotet. Var med landslaget i Wellington, säger hon - och ser precis lika pigg ut som vanligt.
Det var första gången sedan 2015 som Ali Riley skulle spela hemmalandskamp för "The Kiwis". Fågelvägen är det nästan 1670 mil till Wellington. Så vad är då 141,4 mil mellan Malmö och Kiruna?
– Det tar 30 timmar dit med flyg oftast. Fyra olika plan. Men nu låter förbundet oss ta businessklass i en riktning - det är stor skillnad. Hälsa på föräldrarna? Det är väl ingenting, bara tolv-tretton timmar.
Ali Riley är född i USA, föräldrarna är från Nya Zeeland och hon spelar med FC Rosengård. Sedan i våras har hon alla tre passen, är medborgare i alla länderna = trerikstösen.
Ali Riley med sina tre pass.Bild: Privat
Tretton mil norr om Kiruna fågelvägen ligger Treriksröset, där Sverige-Norge och Finland möts. Men att ta sig dit tar tre och en halv timme - bil in i Finland, båt över en sjö och sedan en vandring på några kilometer. Några sådana utsvävningar har förstås inte FC Rosengård tid med.
– Det är underbart. Seriefinal och spel i midnattssol. Det är en jättestor upplevelse och det är kul att man gjort så här med matchen.
Problemet med resan till Nya Zeeland? Det blev inget spel.
– Jag hade nog skadan när jag åkte dit, men det blev värre.
Och låret spökar än, Riley kommer att testas matchdagen.
– Det har blivit mycket bättre, men vi får se.
Från längst i söder till längst i norr - utan att spela. Det vore nog ett rekord.
Missar hon matchen är det ett stort avbräck - Caroline Seger är borta sedan tidigare. Men hon påminner om vikten för hela laget att hålla fokus på matchen och inte ramen.
– Jag minns när vi mötte Piteå där förra året att det var ljust nästan hela natten. Det gäller att dra för persiennen, men det år svårt. För det är så fint ute, fåglarna sjunger. Det är svårt att säga nu är det dags och säga godnatt till fågelkvitter och naturen..
Ali Riley och lagkamraterna i FC Rosengård värmer upp under träningen på Lombia IP i Kiruna.Bild: JOHAN YLITALO
Kiruna mötte med fjorton grader och tidvis värmande solsken, men de senaste dagarnas rapporter här uppe ifrån, har "skrämt upp" spelarna.
– Det var till att rota djupt i lådorna och leta fram mössor och vantar och underställ. Det kan ju bli kallt på kvällen, men känns helt okej nu. Iva (Landeka) och några andra av tjejerna trodde att det skulle vara snö på planen och att vi typ skulle se isbjörnar, säger Ali Riley med ett skratt.
Sverige är långt, konstaterar Ali Riley.Bild: Johan Ylitalo/Bildbyrån
Sydsvenskan visar världsmedborgaren Riley kartan med cirkeln som visar hur långt vi kommit i andra riktningar med samma avstånd från Malmö som Kiruna.
– Oj, det är nu man förstår hur stort Sverige är. Jag och några av tjejerna var och såg Champions League-finalen i Kiev – det kändes som om det var mycket längre bort, men det är det ju inte. Men det är en av grejorna jag gillar med Europa – allt är så nära egentligen
Gå till toppen