Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låg i elva timmar på akuten i Lund utan vård – dog ett dygn senare

I elva timmar blev den 90-årige mannen liggande i en korridor på akuten i Lund utan varken mat eller dryck. När ingen vårdplats gick att få fram flyttades han till sjukhuset i Kristianstad där han strax senare avled.

Den 90-årige mannen kom in med ambulans till akutmottagningen på SUS i Lund i februari 2016. Vid ett fall i hemmet hade mannen slagit i huvud, hand och arm och vårdpersonalen misstänkte även att mannen drabbats av lunginflammation.
Läkaren beslutade att mannen skulle läggas in på vårdavdelning, men då det inte fanns några lediga vårdplatser blev han kvar på akuten. Där blev han liggande i en korridor från klockan nio på morgonen till kvart över åtta på kvällen.
Under vistelsen på akuten fick han hjälp att vända sig i sängen en gång, men i övrigt har inga andra omvårdnadsinsatser erbjudits patienten. Det finns heller inga journalanteckningar på att mannen fått mat eller dryck.
Efter elva timmar på akuten blev mannen förd med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad. Det saknas dock dokumentation om överflyttningen och rapport till det mottagande sjukhuset.
När 90-åringen kom till sjukhuset till Kristianstad försämrades hans tillstånd. Följande dag avled mannen i samband med ett hjärtstopp.
Mannens barn anmälde det inträffade till Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo. I anmälan står det bland annat att "det är upprörande att tänka på att läget på akuten förvandlade honom till ett 'ting'" och att "en anmälan kanske kan hjälpa till att skapa resurser så att personal på akuten inte måste göra om sig själva till maskiner utan kontakt med att det är människor, inte paket, de hanterar".
Ivo har nu prövat klagomålet och konstaterar att vårdplatsbrister utgör ett hot mot patientsäkerheten och att SUS i Lund inte levt upp till hälso- och sjukvårdslagen. I lagen står det att det ska finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att kunna ge god vård.
Ivo konstaterar även att vårdgivaren brustit i att planera, leda och kontrollera verksamheten och att dokumentationen varit undermålig. De finner även att omvårdnaden var undermålig och att det gjordes bristande uppföljningar av patientens provsvar.
Gå till toppen