Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rockklubben Plan B startar insamling för att klara lagens krav

Den omtalade rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan vill samla in en miljon kronor i en crowdfundingkampanj så att de kan fortsätta verksamheten under helt lagliga omständigheter. ”Vi vill vara en kraft som får positiva saker att hända på Norra Grängesbergsgatan”, säger Carlo Emme.

Viktor Höber och Carlo Emme är grundarna av rockklubben Plan B som tidigare i år utsågs till årets klubb i Malmö av Nöjesguiden.Bild: Amanda Davies
”Rockklubben som ska rädda gatan”. Så lät rubriken på den artikel som Dygnet Runt publicerade i början av maj om rockklubben Plan B och framtiden på Norra Grängesbergsgatan. Uppmärksamheten gjorde att bokningsagenter, band och medlemmar började höra av sig till Plan B:s grundare Carlo Emme och Viktor Höber. Alla ville veta vad som ska hända med Plan B. Ska de försvinna?
Läs också Rockklubben som ska rädda gatan
– Vi hade ingen riktig plan när artikeln skrevs. Men tack vare allt stöd så har vi kunnat fokusera på lösningar snarare än problem, säger Carlo Emme.
Första steget blev att de kontaktade kulturhuset Inkonst. När Inkonst startade på Norra Parkgatan 1999 så drevs verksamheten som en medlemsklubb, precis som Plan B gör idag. Idag är Inkonst en etablerad verksamhet med stort kommunalt stöd i Kulturhuset Mazetti.
– Vi ville helt enkelt veta vad det kostar att vara Inkonst och de har förklarat kostnader för oss som vi inte ens visste fanns. Om vi skulle driva Plan B som ett småskaligt Inkonst så skulle vi behöva en tre gånger så stor omsättning som vi har idag, säger Carlo Emme.
I dagarna har de bjudit in alla berörda myndigheter – Räddningstjänsten, Tillståndsenheten och Miljöförvaltningen – till Plan B och på måndag sker det första besöket. Målet är att få alla att förstå vad Plan B vill åstadkomma.
– Vi vill vara en kraft som får positiva saker att hända på Norra Grängesbergsgatan. Så som gatan ser ut idag så är vi det säkraste kortet att satsa på om man vill se bra lösningar på gatan. Om vi inte skulle ta det ansvaret så vet jag inte vem som skulle göra det och då vet jag inte hur det skulle sluta. Folk har massa åsikter om vad som händer på gatan, men vi är där varje dag och vi ser att en förändring är oundviklig. Vi vill se till att den förändringen blir positiv, säger Carlo Emme.
För att göra detta så börjar de med att starta en crowdfundingkampanj med målet att samla in en miljon kronor för att göra om Plan B-lokalen till en säker plats som myndigheterna godkänner. Det handlar om ventilation, toaletter, ytterligare en nödutgång, nytt kök, automatiskt brandlarm exempelvis.
– Vi har ett stort stöd från vår publik och från band runtom i världen som älskar Plan B. Vi hoppas att de och även folk i övriga Sverige som stödjer undergroundscener vill stötta oss. Vi försöker också hitta investerare. Alltifrån bryggerier till företag som gör saker som vi gillar, säger Viktor Höber.
Mitt i allt detta har Plan B skaffat sig ett kontrakt på ett garage på andra sidan Norra Grängesbergsgatan. De senaste veckorna har garaget renoverats. När den nuvarande Plan B-lokalen ska renoveras i sommar så flyttar Plan B alla sina grejer till garaget och hoppas då ha tillstånd att kunna få arrangera konserter där.
Hur hoppas ni att det ser ut här om ett år?
– Om allt går som vi hoppas så har vi två ställen igång om ett år. Personligen skulle jag gärna ha en liten oberoende biograf. Kanske något av de lokala bryggerierna kan öppna en bar? Gärna ett konstgalleri med öppen verksamhet. Det enda vi säkert vet är att Plan B kommer inte att stänga. För vi behövs, säger Carlo Emme.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen