Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boken som växer snabbare än ljudets hastighet

Ett hot mot den smala litteraturen – eller ett medel för att få fler människor att läsa? Ljudbokens frammarsch delar litteraturvärlden. Filip Yifter-Svensson skriver om ett format som växer – och utvecklas.

Mattias Linderoth har läst in böcker i många år och driver nu produktionsbolaget Read Out Loud i Malmö. Många lyssnare har åsikter om uppläsaren: ”Jag har läst några deckarserier där folk har sagt: 'Han kan inte läsa deckare, han har en alldeles för snäll röst.’ Det kanske stämmer, kanske hade det behövts mer (han anlägger en hes, släpig röst): ’Han tittade ut genom fönstret …’”.Bild: Emma Larsson
Skådespelaren Åsa Widéen kommer ut från ljudbåset, där hon sitter och läser in ”Missfall – med rätt att sörja” av Pernilla Hjort. Boken gavs ut på papper för fem år sedan och ska nu få ett nytt liv som ljudbok.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen