Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu har "Bomhelvetet" fällts för sista gången

Söndagen var en glädjens dag i Åkarp. "Bomhelvetet" var äntligen nedplockad och låg på flaket till en mindre lastbil vid Åkarps dammen. Inte långt ifrån där den en gång skapat irritation och frustration hos lokalbefolkningen.

Arne Andersson och Ingemar Lindeberg från Burlövs kommun sågade av bommarna och delade ut dem till ortsborna.Bild: Lars Brundin
Närmare 200 personer i alla åldrar samlades på eftermiddagen för att bevittna att "Bomhelvetet" äntligen sågades itu.
Många började direkt berätta om sina historier bakom bommen, hur länge de väntat, hur försenade de blivit och hur stinsen på 1950- och 1960-talet fick veva upp bommarna för hand.
– Stinsen glömde ibland att ta upp bommarna så folk tutade när det tog för lång tid, berättar Christer Isaksson.
Romy Berg, Magnus Carlsson och Christer Isaksson firade bommens fall med Prosecco.Bild: Lars Brundin
Men dagen börjades med att Örjan Berg, kommunikatör på Trafikverket, samt Eva Oskarsson, kommunikationsansvarig på Trafikverket, hälsade alla välkomna.
I bakgrunden hördes tågen köra förbi i tät följd, i sedvanlig ordning.
Innan det var dags för dagens höjdpunkt, itusågningen av bommarna, läste Örjan Berg och Eva Oskarsson upp olika minnen från väntandet som Åkarpsborna skickat in, dagen till ära. Bland annat en dikt av Åkarpsbon Mona Hjertsäll.
"Jag har stått dig nära många timmar i mitt liv. Känt vinddraget av dina vänner susa förbi. För alltid hoppats att du uppe är, men så fel, oftast är du nere och det tär. Försökt att anpassa mig och komma rätt i tid, men det känns som jag har slösat bort mitt liv. När jag väntat på dig har många känslor farit runt i magen. Och det slutade ofta med att jag trotsat lagen."
– Jag skrev den på baksidan av ett kvitto en dag när jag satt och väntade. Men det känns som om det kunde skrivas en hel bok om det, säger Mona Hjertsäll.
Även Katja Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Burlövs kommun sa några väl valda ord. Bland annat genom att citera Robin Paulssons och Sanna Nielsens sång "Åkarp" från Melodifestivalen 2015 som i sång beskriver tristessen av väntandet och satte därmed Åkarp på kartan, menar hon.
Därefter avslutade hon:
– Men nu kommer det att ske, det som vi inte trodde kunde ske. Det skedde samma sak i Arlöv, men nu kommer det äntligen att ske här. För att vara på den säkra sidan kommer vi att såga upp bommarna så att helvetet inte kommer tillbaka. Och det tycker jag är värt att fira.
Hon möttes av glada tillrop och applåder.
Innan det äntligen var dags att såga, avslutade Eva Oskarsson med att läsa ett brev om Nina Mars från Åkarp, inskickad av dottern Jennifer Mars.
Historien återberättade hur Nina Mars, som beskrivits som en trött människa, ofta kunde somna i bilen efter att hon stängt av motorn för att vänta på bommarna. Men då hon inte vaknade när de äntligen gick upp, hände det en gång att förarna bakom fick gå ut och knacka på rutan.
– Man räknar tåg nästan som man räknar får. Till slut blev det för mycket. Sen vaknar jag av att en man knackar på rutan och frågar om jag mår bra. Jag tittar bak och ser att det är en lång kö bakom mig, säger Nina Mars och skrattar.
Med den historian fick Nina Mars äran att få den första biten av "Bomhelvetet" som sågades av.
Läs också ”Det är lite som att få med sig en bit av Berlinmuren”
Hur känns det att få den första biten?
– Det är en ära, den får ramas in och sättas på väggen.
Nina Mars visar stolt upp den första biten av "Bomhelvetet".Bild: Lars Brundin
Men den sista biten av bommen fick inte följa med en Åkarsbo hem. Den ska istället få följa med till Almedalen där Trafikverket och representanter från Lund, Burlöv och Staffanstorps kommuner ska tala om det unika samarbetet de haft angående spåren som ska byggas.
Gå till toppen