Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Max Wiman: Rosengård höll ihop försvarsspelet i riktig toppmatch

FC Rosengård såg till att mörkret inte lade sig över den allsvenska toppstriden. Spelarna sken ikapp med midnattssolen efter den rättvisa segern mot Piteå i seriefinalen - en match som måste vara en av de bästa i allsvenskan på flera år.

Våren har haft ett par hack, men visst har FC Rosengård hittat ny kraft med nygamle tränaren Jonas Eidevall, som tog över vid årsskiftet präglar nu allt mer laget. Och Rosengård krigade verkligen som ett lag den här dagen - förlåt kvällen - både med och utan boll.
Trångt och tufft i Piteås straffområde.Bild: SIMON ELIASSON
Den spelare man ser störst skillnad på är kroatiskan Iva Landeka - som är totalt förvandlad jämfört med tiden under Jack Majgaard Jensen. Hon säger själv att hon trivs och när det är roligare att spela, då blir man också en bättre spelare. Eidevall har helt enkelt hittat rätt roll för henne - som central mittfältare med mycket löpningar i djupled och stort ansvar att vinna bollen högt. Och det gjorde hon mot Piteå - framför allt i första halvlek, då hon i princip var överallt när FCR kom igång efter en ganska bedrövlig första kvart.
Det känns direkt märkligt att Kroatien när de mötte Sverige i VM-kval för någon vecka sedan bara tjongade och försvarade sig och inte ens försökte utnyttja lagkaptenen Iva Landekas egenskaper som både bollvinnare och bollhållare.
Landeka var definitivt den största individuella nyckeln den här kvällen.
En kollektiv nyckel var Jonas Eidevalls vågade satsning att byta spelsystem med bara en gemensam lagträning inför matchen. Han såg sig tvingad att möta Piteås så här långt hundraprocentiga segersystem 3-4-3 med att gå ifrån sitt eget lags 4-4-2-spel.
Eidevall matchade en 4-3-3-uppställning, där Hanna Folkesson tog defensiva jobbet centralt och Iva Landeka och unga Nellie Lilja fanns högre upp i banan. Kanternas Sanne Troelsgaard och Fiona Brown jobbade högt - och lågt. Sprang mycket längs kanterna.
En spelare som växte under matchen var för övrigt Ebba Wieder som blivit Rosengårds nya Elin Rubensson - spelaren som får ta hand om alla positioner där det blivit luckor. Nu fick hon ersätta Ali Riley på vänsterbacken, för som väntat vågade man inte chansa med hennes ännu inte helt läkta lårskada.
När Rosengård väl fick igång ett presspel som stressade Piteå, fick man också övertaget i matchen. Passningsspelet var också det bästa jag sett av Rosengård på ganska länge. Fart och finess också på små ytor.
Rosengård skapade absolut flest chanser, borde haft en ledning i paus. 1-0 kom i stället på en snabb omställning signerad just kantspelarna Brown och Troelsgaard.
Piteå pressade på rejält mot slutet, men Rosengård höll ihop försvarsspelet.
Och det var naturligtvis kul för serien att Piteås segersvit stoppades. Hade laget vunnit den här matchen också, hade avståndet varit åtta poäng. Nu är det två.
Som jag skrev redan före matchen, så har Piteå säkert ångrat beslutet att göra PR för fotbollen med den här midnattsolsmatchen mot Rosengård. Sportsligt gör man säkert det än mer efter förlusten. Man gav ju så att säga bort hemmaplansfavören - men för fotbollen på sikt var det här en seger på alla plan.
Gå till toppen