Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

17-åring får ungdomsvård för våldtäkt på Lindängen

Efter att media rapporterat om våldtäkten i en källare på Lindängen slog mamman till en av de misstänkta larm till polisen. Nu döms en 17-årig kille till sluten ungdomsvård i tio månader.

Här på Lindängstorget påträffades kvinnan avsvimmad på morgonen efter våldtäkten.Bild: Johan Nilsson/TT
Den 26-åriga kvinnan hittades avsvimmad mitt emot biblioteket på Lindängen en kall februarimorgon tidigare i år. I polisförhör har kvinnan berättat att fem unga killar kom fram till henne när hon satt på en bänk.
Läs också Gruppvåldtäktsåtalet på Lindängen: pojkarna kontaktade själva polisen
Efter ett tag berättade pojkarna att de hade nyckel till ett källarutrymme där de kunde värma sig.
– Jag är ju godtrogen och trodde att det var sjysta killar som jag hängde med, har kvinnan berättat i förhör.
Det slutade med att hon blev våldtagen, slår tingsrätten fast i sin dom.
17-åringen har erkänt att han hade oralsex med kvinnan. Frivilligt, säger han. Med tvång, enligt kvinnan. Hon sa nej och försökte komma loss, men gav sedan upp ganska snabbt då hon kände sig maktlös och "närmast apatisk".
Tingsrätten anser att 17-åringens beskrivning av frivilligt sex är en efterhandskonstruktion. Kvinnan har däremot gett ett trovärdigt intryck, bland annat genom att hon inte utelämnat omständigheter som varit negativa för henne själv. Hennes minnesbilder är också tydliga och tillförlitliga, samt stödjer den tekniska bevisningen hennes berättelse, resonerar rätten i domen.
Polisen har också hittat 17-åringens sperma i källaren.
Nu döms 17-åringen för våldtäkt. Straffet: Sluten ungdomsvård i tio månader. Han ska även betala skadestånd på 115 000 kronor.
Kvinnan mådde vid tillfället psykiskt dåligt och var narkotikapåverkad. När hon och killarna började tala med varandra i Lindängen centrum frågade hon efter sömntabletter. Efter en stund sprang en av killarna hem och hämtade tabletter som kvinnan köpte trots att det var en annan sort än dem hon efterfrågade.
Åklagaren ville fälla 17-åringen och två killar till för bedrägeri för att ha lurat henne att betala för tabletterna, men tingsrätten valde att fria med motiveringen att det inte står klart att hon blev vilseledd vid tablettköpet.
Polisen har inte kunnat fastställa vilka fler som deltog i övergreppet. En efter en har de avförts som misstänkta från utredningen. De två yngsta misstänkta var bara 13 år, och därmed för unga för att frihetsberövas och dömas.
Men 17-åringen och en 15-årig kille häktades och satt frihetsberövade med restriktioner under utredningen, något som är mycket ovanligt när det gäller personer under 18 år.
Gå till toppen