Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Granqvist hyllas: ”Skicka era vykort till Påarp”

En hyllade en tv-skärm. En annan blickade bakåt, en framåt. Men framförallt var det matchhjälten Andreas Granqvist som fick landets krönikörers ovationer efter 1–0 i VM-premiären mot Sydkorea. "Om vi ska tacka VAR för det här? Skicka era vykort till Påarp", skriver Expressens Noa Bachner med hälsningar till "Granens" födelseort.

Andreas Granqvist fick ta emot hyllningar från alla delar av landet efter 1–0-segern mot Sydkorea.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Den svenske lagkaptenen, som rullade in straffen som gav matchens enda mål i Sveriges 1–0-seger i VM-premiären mot Sydkorea, var målet för ett flertal hyllningar.
"Granen skickade Jo åt fel håll och ett svenskt nej blev ett rungande ja", skriver till exempel Fredrik Lindstrand i Sydsvenskan.
Granqvist hyllades inte bara för målet i sig. Trots allt är det ju främst som försvarsgeneral han är känd.
"När saker ramlar nedåt i det här landslaget finns det en famn att landa i, en kapten som lämnar fartyget sist av alla. Längst bak gormade Andreas Granqvist när han skulle, dit han skulle, till den han skulle. Han pekade, han tacklade, han vann, duell efter duell och Sydkorea sköt hela noll skott på målet han knappt lät någon titta på", skriver Noa Bachner i Expressen.
Aftonbladets krönikör Erik Niva tror dock att det är ett annat föremål som det kommer sjungas om av de blågula i Niznij Novgorod i afton.
"Här satt vi i en avlägsen rysk stad med ett märkligt namn och hejade på en tv-skärm Vi gjorde rektanglar i luften, vi vrålade på spelavbrott och vi studsade av entusiasm när Joel Aguilar till sist lufsade ut till sidlinjen. Och vi fick vår straff", skriver Niva.
Mattias Balkander på Göteborgs-posten väljer att blicka bakåt i tiden.
"Det är 60 år sedan Sverige senast vann en VM-premiär. Det slutade med silver och klassiska minnen från Ullevi och Råsunda. Vi nöjer med att konstatera det."
Mittmedias krönikör Elena Lövholm vill dock ännu inte ta ut en klassisk VM-sommar i förskott.
"De dåliga nyheterna är att vi ännu inte har en aning om hur stor verkningsgrad som blir av Mexikos seger över Tyskland, med tanke på hur pass det försvårar Sveriges chanser att ta sig vidare från gruppen. Kanske blir det avgörande. De goda nyheterna däremot, är att Sverige inte kunde göra någonting annat åt saken just idag, än att vinna mot Sydkorea", skriver hon.
Gå till toppen