Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Här har ni de möjliga MFF-motståndarnas rankning

Det blir en intressant timme när Champions League-kvalets omgång ett och två ska lottas - liksom Europa League-kvalets "mästarspår" - så vill öppnar upp som vanligt och kör en livechatt där vi kan snacka upp lottningen en stund och sedan kommentera den medan den pågår.

Den får ju en extra touch av att det faktiskt blir tre lottningar för MFF. Även om den andra chansen i Europa League-kvalet inte borde behöva utnyttjas redan efter första omgången...eller?
Uefas märkliga svängningar inför den här lottningen, kan vi väl släppa här och nu. Kan bara konstatera att inlägg ändrats och tagits bort på deras hemsida, men vad vi vet nu gäller alltså den geografiska indelningen bara i omgång ett.
Och det råder väl inga tvivel om att MFF - för många supportrar och säkert även klubben kan vi lägga in ett äntligen - nu fått en riktigt bra första del av lottningen.
Inga konstiga resor (jo, möjligen om Kosovos lag skulle gå och vinna förkvalet) och man slipper de svåraste lagen. För de finns även här bland de oseedade. FK Vardar var ett sådant i fjor - inte bara för att MFF gjorde en dålig insats - deras övermän i år i Makedonien, Shkendija skulle kunnat vara ett i år - krossade allt motstånd i ligan och vann med uppåt 30 poängs marginal.
Slovakiska Trnava och faktiskt även Luxemburgs Dudelange (som brukar göra bra insatser) hade varit tuffa lag att lottas mot. Och resor till Armenien, Georgien eller Israel hade ju varit rysare i sig själv.
Visserligen är det långt till Färöarna och Island, men det är direktflyg från Köpenhamn i båda fallen.
Tittar man bland de oseedade lagens rankning, så är de möjliga MFF motståndarna på följande platser bland de sexton lagen:
5) Vikingur, Färöarna
6) Crusaders Belfast, Nordirland
8) Santa Coloma, Andorra (det bäst rankade lagen i förkvalet)
13) Cork, Irland
14) Valur Reykjavik
För första gången så vitt jag kan komma ihåg får MFF alltså möjligheten att möta ett av lagen från förkvalet. Just Andorras lag vinner ju sin liga varje år och har lyckats skaka fram en rankning som väl kanske inte riktigt speglar kapaciteten. Lincoln från Gibraltar är ett farligare lag - har gjort sensationellt bra resultat i kval sedan man kom med i Europagemenskapen.
Afonso Alves i dribblingstagen mot Cork City 2004, när MFF lyckades förlora med 0-1 hemma och åkte ur Intertotocupen. Förlorade även borta med 1-3.Bild: Hussein el-Alawi
Cork väcker dåliga vibbar efter att MFF åkt ut mot dem 2004 i det som då hette Intertotocupen och även Djurgården och Häcken har lyckats förlora mot dem i Europa League-kval. Så någonstans är det kanske den "värsta" lotten.
Men här går det inte att prata om mardrömslotter, Malmö FF ska ju bara helt enkelt klara av den här omgången.
I andra kvalomgången som också lottas då? Nja, aningen tuffare, men högst möjligt - om laget presterar på den nivå det borde kunna. Om vi räknar med att de seedade lagen i första omgången går vidare, skulle jag gradera lagen så här i omgång två (sen är som sagt allting relativt:
Högvinst
HJK Helsingfors, Finland
The New Saints, Wales
Zrinjski, Bosnien
Lågvinst
Rosenborg, Norge
Videoton, Ungern
Kukësi, Albanien
Nitlott
Midtjylland, Danmark
Crvena Zvezda (Röda Stjärnan), Serbien
Hapoel Beer-Sheva, Israel
Cluj, Rumänien
Det här "mästarspåret" i Europa League är alltså för lagen som åker ut i första kvalomgången till Champions League och lustigt nog även de tre lagen som åker ut i den preliminära kvalomgången.
Om MFF hamnar här har Uefa också modifierat sina regler från vad man sa för några veckor sedan. Lennart Hedstigen (Uefaranken) numera på uefaranken.se har rett ut detta. Uefa tänkte först frångå seedningslistorna, men har nu backat och MFF kommer att ha nytta av sin goda seedning i ett sådant läge.
Att Uefa inte fått ihop det fullt ut känns aningen märkligt. Då antalet lag blir udda, kommer ett lag att de som åker ut i första CL-kvalet att gå direkt till tredje omgången i EL-kvalet.
Detta kunde ju lösts på ett enkelt sätt att de båda förlorarna i semifinalerna i det förberedande kvalet kunde spelat en match om den sista platsen i EL-kvalet.
Känns som en oerhört märklig favör att ett lag nu lottas förbi en omgång - framför allt som det inte är helt tydligt om alla lagen ska vara med i lottningen. För i så fall skulle teoretiskt just ett av de två sämsta lagen i CL-kvalets förberedande omgång kunna gå direkt till Europa Leagues kvalomgång tre..
Men i rimlighetens namn och med rättmätiga krav så borde MFF alltså inte behöva fundera över detta. Dock förtjänar det att påpekas än en gång att inte bara misslyckandet mot Vardar i fjor visar att det inte är så lätt i första omgången. Minns att MFF både mot Ventspils och Zalgiris Vilnius bara gick vidare via 0-0 hemma och 1-0 borta.
Faktauppgifter kring rankningen är som vanligt hämtad från uefaranken.se
Läs alla artiklar om: Fotboll: MFF i CL-kvalet 2018
Gå till toppen