Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Kraftig ökning av internationella konferenser i Skåne

De senaste tio åren har antalet internationella möten i Skåne ökat med 133 procent, från 18 till fjolårets 42 konferenser. Det visar statistik från organisationen International conference and congress association, ICCA.

Malmö live och Helsingborgs arena, med invigning 2015 respektive 2012, är två anläggningar som används flitigt för olika events.
– Vi är stolta över resultatet men inte nöjda. Allt fler städer och regioner har insett effekten av events och möten, och konkurrensen har hårdnat rejält med tanke på den potential som finns för arrangörerna, säger Pehr Palm, vd för regionägda Event in Skåne.
Allt fler hotell och mötesanläggningar i länet anses ha bidragit till Skånes möjligheter att stå ut i konkurrensen med andra mötesarrangörer.
Pehr Palm är vd för Event in Skåne.Bild: Event in Skåne
– Nu har vi Malmömässan och Malmö Live, och snart får vi även en ny kongressanläggning i Helsingborg. Men i Lund har man fortfarande inte fattat beslut om en ny kongressanläggning i staden där det finns stor potential för akademiska möten, säger Pehr Palm och pekar på styrkorna med en blomstrande mötesindustri.
– Det stärker destinationens varumärke, genererar turistintäkter och arbetstillfällen, och för vår del leder det också till att fler invånare i Skåne kan gå på internationella kongresser som annars kostar en hel del pengar att åka till.
Kriterierna för att räknas som ett ICCA-möte är att det handlar om en regelbunden träff som roterar mellan minst tre länder och har minst 50 delegater. Ett exempel på ett sådant möte är den internationella branschkonferensen European cities marketing som pågår i Malmö.
Samtidigt tar ICCA:s mätning endast fasta på events i de egna leden, med närmare 1000 medlemsföretag och organisationer i 90 länder. Men även den övriga mötesnäringen i Skåne anses vara på frammarsch.
– Det är väldigt svårt att mäta helheten, men vi har en liknande känsla för övriga typer av konferenser och events. En fingervisning är att det för fem år sedan fanns 2000 hotellrum i Malmö. Idag är siffran uppe i 4000 hotellrum med dessutom en högre beläggningsgrad och intjäningsgrad per rum än tidigare, säger Pehr Palm.
Gå till toppen