Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre döda och tre skadade efter skottlossningen vid Värnhem

Ytterligare en man har dött efter skottlossning på Drottninggatan i Malmö på måndagskvällen. Det innebär att totalt tre män har dött. Två män, 18 respektive 29 år gamla, förklarades döda under kvällen. På morgonen kom beskedet att ytterligare en man i 20-årsåldern avlidit. Ytterligare tre personer skadades i skjutningen. Enligt uppgift till Sydsvenskan sköts männen med automatvapen.

Sex män skadades i skottlossningen. Polisen meddelade på kvällen senare att två män, 18 respektive 29 år gamla, dog av sina skador.
– Troligtvis rör det sig om en bil som kört förbi och skjutit på personer som befunnit utanför ett internetcafé, säger Thomas Paulsson, polisens yttre befäl på plats.
Var de skadade vid medvetande när ni kom till platsen?
– Det vet jag faktiskt inte om de var. Men de fördes till sjukhus snabbt de som var kvar, säger Thomas Paulsson.
Skottlossningen ägde rum på Drottninggatan, mellan Värnhem och kanalen och knappt hundra meter från Värnhemstorget. Larmet ringdes in till polisen strax efter klockan 20 på kvällen.
Enligt Sydsvenskans uppgifter talar inledande uppgifter om att samtliga de skottskadade stod på trottoaren utanför ett internetcafé när en bil körde upp. Det finns skottskador på fönster till lokalen, och åtminstone tre skott har gått genom rutan in i internetcaféet.
– Jag vet faktiskt inte om de avlossats från en bil. Men det har skett i snabb följd, därefter har gärningsmannen eller gärningsmännen lämnat platsen, säger Thomas Paulsson.
Flera salvor från ett automatvapen avlossades på några tiotals meters håll innan bilen körde därifrån. Enligt Sydsvenskans uppgifter är tre av de skadade mycket väl kända i kriminella sammanhang.
Flera bilar lämnade sedan platsen efter skottlossningen.
– Vad vi vet är det dels bilar som lämnat mot sjukhuset för att omhänderta sina skadade kompisar, eller som stannat för att hjälpa till, säger Thomas Paulsson.
Civilklädd polis med förstärkningsvapen på platsen.Bild: Patrick Persson
Ett större område har spärrats av och poliser med förstärkningsvapen har synts på platsen.
– Vi har rutiner för den här typen av grov brottslighet som är igångsatt. Vi har ett antal patruller på plats som hör vittnen, vi har brottsplatstekniker på väg och har satt igång de resurser som ska sättas igång i samband med den här typen av grov brottslighet, säger Stephan Söderholm.
Flera tomhylsor hittades på platsen.Bild: Patrick Persson
Skottlossningen ägde rum relativt tidigt på kvällen. Det var mycket folk i rörelse och efter skottlossningen samlades många vid avspärrningarna.
– Vi satt och fikade på torget och hörde skottlossningen, men det var mer som åska, ett bullrande ljud, säger privatpersonen Linda Andersson.
Pia Berggren bor i området och hörde också skottlossningen.
– Jag stod där vid brandstationen när jag hörde fem skott. Sen kom polisen och spärrade av. Jag såg ambulansen, de hämtade upp någon.
Hon känner sig chockad över händelsen.
– Det är ju chockande, det är det ju. Det är mest vapnet man tänker på, jag hörde skotten, ljudet var kraftigt. Det är väl många i byggnaderna runt omkring som sett.
En annan person beskriver hur hen hörde tre smällar i samband med händelsen.
Bild: Patrick Persson
Efter händelsen gick polisen upp i stabsläge.
– Det innebär att vi har tillgång till mer personal och har en stab med olika kompetens som är igångsatt, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.
Polisen arbetar för att så snabbt som möjligt får en bild av vad som hänt. De försöker också reda ut om de skadade personerna kan kopplas ihop på något vis.
Polisen har markerat ut många spår på platsen.Bild: Patrick Persson
– Är de en grupp som hör ihop, eller är det någon som blivit beskjuten som inte har någon koppling till de andra? säger Stephan Söderholm.
Att skottlossningen inträffade vid en tid och på en plats med många personer i rörelse innebär en risk att förbipasserande kunde ha träffats, enligt Stephan Söderholm.
– Drottninggatan klockan åtta i Malmö är en pulsåder med mycket bilar och trafik i rörelse. Det är en uppenbar risk att personer drabbas när man öppnar eld på öppen gata.
Bild: Patrick Persson
Akutmottagningen i Malmö spärrades av i samband med skottlossningen.
Polisen upprättade även vägspärrar.
– När vi har de här grova brotten är det rätt ofta som vi använder av oss av just vägspärrar. Det har vi gjort även i detta ärendet, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Finns det någon gripen i ärendet ännu?
– Nej, det finns det inte, säger Fredrik Bratt vid 23-tiden.
På sin sajt vädjar polisen om att få in vittnesuppgifter till händelsen.
”Det går bra att ta kontakt med någon av poliserna vid avspärrningarna eller ringa 114 14. Vid akut information går det bra att ringa 112”, står det.
Fakta

Vet du mer?

Hör av dig till 71234@sydsvenskan.se

Sent på måndagskvällen var polisen fortfarande på plats.Bild: Patrick Persson
Polisens helikopter fanns på plats.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen