Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyck till om Klostergårdens nya stationsområde

Breddat spårområde, nya underjordiska passager, bullerskydd – fram till den 2 juli kan du lämna synpunkter på kommunens detaljplan för Lunds nya pågatågstation.

Ett gäng politiker på plats vid Klostergården 2012, när förhoppningen var att den nya pågatågstationen här skulle stå klar 2019. Nu ska den enligt tidsplanen stå färdig 2024.Bild: Amelie Herbertsson
Förra hösten och i januari ordnade Trafikverket möte om järnvägsplanen för fyrspåret. Nu är kommunens detaljplan ute på remiss.
Läs också Många frågor om hur järnvägsutbyggnad påverkar odlingslotter och fotbollsplaner
Förutom själva den nya stationen ingår en ny bredare underjordisk gång- och cykelpassage i planen. Genom den ska man kunna röra sig enkelt mellan den västra och östra sidan av området, även när spårområdet har breddats med två nya spår.
För trygghet och säkerhet är dagsljusinsläpp i tunneln under spåren ett krav.
Det ska vara möjligt att hämta och lämna resenärer med bil vid stationen, på både västra och östra sidan, men mest utrymme för parkering blir det på den västra sidan.
Det planeras också för stödmurar, offentlig konst, bullerskydd, dagvattenlösningar och ljussättning.
Du hittar detaljplanen här, samt i kommunhuset Kristallen och i Lundasamlingen på Klostergården.
Läs också Reningsverkets framtid avgör hur nya Källby blir
Gå till toppen