Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Inte ens Malmö eller Lund klarar att anordna vissa utbildningar själva

Fritt sök är ju till för att eleverna ska kunna välja vilket gymnasieprogram som helst, skriver Torbjörn Hanö.Bild: Roald Berit
Andreas Ekström skriver 9 juni 2018 om det fria söket till gymnasierna och att det ökar segregationen. Det ligger säkert en hel del i det. Däremot är lösningen inte så enkel som Andreas Ekström vill få det till. ”Lösningen är förstås att bygga bättre gymnasieskolor i mindre kommuner”, skriver han. Det finns redan många väldigt bra gymnasier runt om i Skåne. Vi har sett, för att bara nämna ett exempel, hur Bergaskolan i Eslöv halverats på några år, trots högkvalitativ undervisning. Flera lärare som tvingats söka sig därifrån arbetar nu hos oss, och de är alla mycket duktiga lärare. Samma sak gäller för de andra kommunala skolorna jag känner till i vår omgivning.
Jag har inte alla svar på varför elever söker sig till Lund och Malmö, men en dragningskraft är storstadens. Många elever vill också bryta upp från det gamla och invanda. Det fria söket bidrar faktiskt också till en större mångfald. Ungdomar som annars aldrig skulle fått chansen att stifta nya bekantskaper får det tack vare de blandade gymnasierna. ”Det är roligt att gå på en skola med alla typer av människor”, som en av våra elever uttrycker det, en åsikt jag vet delas av de flesta.
Många vill också ”uppfinna sig själva på nytt” när man börjar på gymnasiet. Man väljer program efter intresse och kan äntligen få fördjupa sig rejält i sina specialintressen. Inte minst märks detta på spetsprogrammen, vilka inte kunnat existera utan ett stort elevunderlag.
Om varje kommun själv skulle anordna alla program skulle det inte bära sig ekonomiskt, och det skulle inte heller finnas lärare att tillgå. Det krävs i dag cirka 30 elever per klass på gymnasiet för att det ska gå runt ekonomiskt. En kommun med sju sökande till en utbildning skulle antingen få lägga oerhörda resurser på varje elev, eller inte starta utbildningen alls. Fritt sök är ju till för att eleverna ska kunna välja vilket gymnasieprogram som helst. Valmöjligheterna skulle begränsas kraftigt utan fritt sök.
Jag vet att jag talar även för andra rektorer i Lund när jag skriver att det vore bra om det fanns en jämnare spridning av elever mellan kommunerna, men lösningen är inte att bygga bättre skolor i andra kommuner, för de skolorna är redan väldigt bra. Tvärtom går utvecklingen mot att regionalisera gymnasieskolan. Gymnasieministern har tillsatt en utredning för att ta fram en modell för hur gymnasieskolan kan planeras och dimensioneras regionalt. Anledningen är att man vill skapa en bättre matchning mellan utbildningsutbudet och arbetsmarknadens behov, säkerställa att resurser används effektivt och öka likvärdigheten. Mindre kommuner klarar inte av det uppdraget på egen hand. Inte ens Lund eller Malmö ensamma klarar av att anordna vissa utbildningar.

Torbjörn Hanö

Rektor Polhemskolan, Lund
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen