Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD lovar fler vårdplatser genom höjda sköterskelöner

Sverigedemokraterna vill öppna 500 fler vårdplatser i Skåne under en femårsperiod. Det är partiets främsta vallöfte. För att locka tillbaka sjuksköterskor vill SD höja löner till personal på akutavdelningar.

– Det finns sjuksköterskor i landet, men många har valt att lämna vården, säger Patrik Jönsson, SD:s gruppledare i Region Skåne. Han presenterade valprogrammet på tisdagen.
Sverigedemokraternas Patrik Jönsson presenterade partiets valprogram i samband med tisdagens regionfullmäktige.Bild: Peter Frennesson
För att kunna öppna vårdplatser på de skånska sjukhusen och korta operationsköer vill partiet höja lönerna för sjuksköterskor med ett par tusenlappar, främst på IVA- akut- och förlossningsavdelningar. Dessutom vill SD att Region Skåne testar nya arbetstidsmodeller med tid för utbildning och friskvård på utsatta avdelningar.
SD vill satsa 700 miljoner kronor på bättre arbetsvillkor och löner. För att få ihop pengar vill partiet skära kraftigt på administrativ personal, regionala utvecklingsnämnden och Region Skånes kultursatsningar. Men inte på vårdadministrativ personal, underströk Patrik Jönsson.
Som ett gott exempel pekar SD på storsjukhuset Sus, där nye chefen Björn Eriksson minskat kraftigt på chefsled och administration.
Någon höjning av regionskatten blir det inte med SD:s stöd, om det inte är absolut nödvändigt, enligt Patrik Jönsson. Men med tanke på de stora sjukhusinvesteringar som ligger framför Region Skåne kan den dagen komma.
– Jag tror inte att vi har oförändrad skattesats om fem år, säger han.
Minskade väntetider på akuten är ett vallöfte som återkommer från valet 2014. Här menar SD att effektivare bedömning, triagering, är receptet. Vårdsökande skulle mötas direkt av både läkare och sjuksköterska, som på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Patrik Jönsson (SD) är gruppledare i Region Skåne. Men efter valet försvinner han troligen till rikspolitiken.Bild: Peter Frennesson
Som ett av sina krav för samarbete efter valet har SD också att Region Skåne säger ”stopp för asyl- och anhöriginvandring”. Det är en fråga som inte alls avgörs på regional nivå.
– Jag är medveten om att vi formellt sett inte kan stoppa detta, men vi skulle vilja se ett ställningstagande om att Skåne har tagit emot för många, sade Patrik Jönsson.
Kostnader för sjukvård av asylsökande täcks av statsbidrag de första åren. Men Patrik Jönsson hävdar att resurser ändå trängs undan inom folktandvård, psykiatrin och förlossningsvård. Några siffror som belägg för det lades inte fram.
I Region Skåne har SD den senaste mandatperioden oftast röstat med det rödgröna styret. Patrik Jönsson säger att han gillar folkhemstanken.
– Men jag tror att vi har bäst möjlighet att samarbeta med M och möjligen KD, men de åker med stor sannolikhet ut ur regionfullmäktige, säger Patrik Jönsson.
– Det problematiska är att alliansen vill sälja ut sjukhus, medan vi vill ha en sammanhållen sjukhusvård.
Gå till toppen