Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD sätter press på allianspartierna – kräver inflytande för att stödja dem efter valet

Sverigedemokraten Magnus Olsson radar upp exempel där hans parti tycker som Moderaterna. Samtidigt klargör han att SD även stöder delar av Socialdemokraternas politik. Positioneringen inför höstens kommunval var i fokus för kommunfullmäktiges budgetdebatt.

Budgetdebatten i Rådhuset startade med att de ledande partiföreträdarna gav en bred bild av stadens problem och möjligheter.
Sverigedemokraternas Magnus Olsson tog i sitt tal sikte på valdagen den 9 september och han förväntar sig att SD för första gången ska bli vågmästare i Malmöpolitiken.
– Jag tror att de partier som vill styra kommer att behöva Sverigedemokraternas stöd, sade han.
Läs mer: Vidöppet för maktskifte i Malmö
Hans förhoppning har visst stöd i Sydsvenskans lokala opinionsundersökning. Men där växer även stödet för Vänsterpartiet, och om resultatet blir likadant på valdagen är skillnaden liten mellan ett rödgrönt S-MP-V-block och ett alliansstyre där M och L styr med stöd av SD.
Magnus Olsson (SD).Bild: Patrik Renmark
Magnus Olsson nämnde en rad exempel där SD stöder M och L: skärpta krav på bidragstagare, motståndet mot att försvåra bilkörning i staden och viljan att sänka kommunalskatten.
– Det som skiljer oss från alliansen är att vi är mer tydliga i att styra bort nyanlända och bidragstagare från Malmö, sa Magnus Olsson.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) utesluter allt samarbete med SD, och samma besked ger MP, V, Fi och L. Deras främsta argument är att SD bildades 1988 av nazister och rasister med bakgrund i BSS samt att partiets politik präglas av motstånd mot mångkultur och en snäv syn på svenskhet. Men M i Malmö är öppna för att ta emot stöd från SD. Och SD kan lägga sina röster som de önskar.
Läs mer: Skotten på Drottninggatan ekade in i fullmäktigesalen
Från talarstolen klargjorde Magnus Olsson att M och L inte obetingat ska räkna med ett sådant stöd.
– Det finns också något som vi och S kan komma överens om.
Som exempel nämnde han de rödgrönas arbetsmarknadsinsatser, och han välkomnar S-MP-styrets aviserade kameraövervakning. Han föreslog dessutom en uppgörelse med S om att låta kommunen ta över vissa fastigheter för att bekämpa kriminalitet.
– Det skulle vi och S kunna prata mer om.
Torbjörn Tegnhammar (M).Bild: Patrik Renmark
M-ledaren Torbjörn Tegnhammar talade om partiets budgetförslag som också L, och även C och KD, som idag inte har mandat i Malmö, står bakom.
– Vi har ett färdigt förslag som vi från dag ett kommer att rulla ut, sade han.
Allianspartierna vill bland annat öppna för fler privata aktörer i välfärden och genomföra valfrihetsreformer som låter Malmöborna välja hemtjänst och annan vård och omsorg.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Patrik Renmark
V-ledaren Hanna Thomé klargjorde att hennes parti kräver mer pengar till vård, skola och omsorg.
– Malmö behöver en välfärd som alla kan lita på!
Thomé pressade också S-MP-styret att häva stoppet för inköp av bostadsrätter för att akut lösa boendet för hemlösa.
– Varför slutade ni med det?
V:s budgetförslag bygger på höjd kommunalskatt med en krona.
Anders Skans är gruppledare för V:
– Den efterlängtade skattehöjningen ska inte dröja om vi får vara med och styra.
Hanna Thomé (V).Bild: Patrik Renmark
V har räknat ut att en sådan skattehöjning motsvarar 230 kronor i månaden för den som tjänar 25 000.
Ewa Bertz (L) var kritisk:
– Det är många i Malmö som tycker att det är mycket pengar.
Ewa Bertz (L).Bild: Patrik Renmark
Jonna Böhler (Fi) sade att Feministiskt initiativ vill att även EU-migranter får tillgång till välfärden. Fi föreslår en skattehöjning med 88 öre, men vill egentligen stärka budgeten mer.
– Våra satsningar ska förstås som plåster på såren, sade Böhler.
Budgetdebatt i Malmö kommunfullmäktige. Jonna Böhler (FI).Bild: Patrik Renmark
Katrin Stjernfeldt Jammeh kritiserades hårt för att inte ha lyckats bekämpa hemlöshet och utsatthet – och för att inte i tillräcklig grad ha förbättrat skolresultaten och minskat klyftorna.
– När vi får kritik både från höger och vänster tror jag att vi hamnat ganska rätt, sade hon.
MP-kommunalrådet Märta Stenevi uttryckte en önskan inför valdagen.
– Jag hoppas vi får en lokal valrörelse med en saklig debatt där vi försöker förstå varandra istället för att missförstå varandra. Vi alla i den här salen har ett stort ansvar för det.
Gå till toppen