Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomarna som har hobbyn som sommarjobb

"Lunds Unga Musikteater" är projektet där 18 ungdomar får sommarjobba med musik och teater. Resultatet blir en nyskriven föreställning som visas senare i sommar.

Signe Göransson, Lea Vallier, Hanna Priganica, Hugo Toth och Rut Paulsson visar upp en så kallad frysscen på årets tema.Bild: Sandra Henningsson
Det är dag två av det tre veckor långa projektet. Det har tidigare drivits som ett kollo, men i år är ges chans till ett riktigt sommarjobb, där ungdomarna får betalt.
– Det gör att det blir en högre ambitionsnivå, säger Paul Hinz som är samordnare på Mejeriet.
Marie Parker Shaw är konstnärlig ledare på Månteatern som arrangerar projektet tillsammans med Mejeriets Musikskola. Hon håller med Paul Hinz om fördelarna med att det är ett sommarjobb.
Paul Hinz och Marie Parker Shaw håller i årets musikteaterprojekt.Bild: Sandra Henningsson
– Deltagarna tar det på större allvar. De kan inte göra det på halvfart. Det blir på en högre nivå, säger hon.
Alla ungdomar som är med går på gymnasiet med inriktning på antingen musik eller teater. Hugo Toth läser med inriktning teater. Nu sitter han i ett rum som kallas för "bastun" tillsammans med en grupp andra deltagare.
Han säger att det känns som att vara på en teaterlektion och inte som ett jobb.
– Jag hade kunnat göra det för skojs skull, säger Lea Grut Meiling som sitter bredvid i "bastun".
Amir Hussein läser också teater och instämmer i vad de andra säger.
– Det är kul och känns inte som ett jobb. Att man får betalt är som en bonus, säger han.
Lea Grut Meiling, Hugo Toth, Amir Hussein, Karolina Peterson och Emma Vult von Steyern sitter i "bastun" och pratar om vad det är som gör teater så spännande.Bild: Sandra Henningsson
Första dagarna får deltagarna ett ord eller ett tema som arbetet ska bygga på. Trots att det bara är andra dagen har de redan kommit en bit på vägen med årets föreställning.
I år är temat "bryt" och utifrån det ordet fick ungdomarna under första dagen "brainstorma" och hitta på frysscener, en slags statisk teater i form av ögonblicksbilder.
– Många personliga saker har kommit upp med temat. För många var "bryt" något som förknippades med något negativt eller jobbigt, säger Lea Grut Meiling.
Saga Tedenbrant, Amir Hussein, Karolina Peterson, Lea Vallier och Isabella Bardeman visar upp ytterligare en frysscen.Bild: Sandra Henningsson
– För vissa kunde det handla om att bryta normer, säger Hugo Toth.
– Eller bryta ett ben, säger Karolina Peterson som sitter bredvid.
Årets tema har tagit fram dramatiska, känslofyllda scener ur ungdomarna. Amir Hussein menar att allvaret är spännande, men att det är svårare än när man jobbar med komik. Han menar att när publiken skrattar, så vet han att de gör något bra – men när man gör en allvarlig föreställning är det inte lika tydligt.
– Man får inte samma respons, för vad ska de göra – gråta? frågar han sig och skrattar.
Fakta

Lunds Unga Musikteater

Söks som praktikplats genom Socialförvaltningen.

Finansieras av Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och "Ungas egna organisering" (Kultur och Fritid).

Föreställningen "BRYT!" spelas 3 juli klockan 19 på Genarpsbadet, 5 juli klockan 19 i Dalby, 6 juli klockan 14 i Stadsparken och 14 augusti klockan 18 på Malmöfestivalen.

Följ arbetet på Instagram: @brytbakomkuliss.

Gå till toppen