Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter trippelmordet – polisen befarar hämndaktioner

Polisen fortsatte under onsdagen en intensiv jakt på skyldiga för måndagens trippelmord vid Värnhem i Malmö, samtidigt som man försöker förhindra hämndaktioner.

Skotthål i fönstret vid Galaxy Cyber Café i Malmö.Bild: Patrik Renmark
Mordplatsen utanför internetkaféet pryds på onsdagskvällen av drivor med blommor, avskedshälsningar och stora porträtt på offren för skjutningen. Det är mörkt inne på internetkaféet som fortfarande håller stängt. Mängder av gravljus och marschaller ryker i den sneda kvällssolen och några unga tjejer står tysta och trampar framför ljusen, någon tar en bild. Polis är på plats och förbipasserande stannar till, folk talar med dämpade röster.
Platsen för måndagens skottdåd som hittills krävt tre liv var på onsdagskvällen fylld av blommor och ljus.Bild: Peter Frennesson
Samtidigt arbetar polisen febrilt.
– Vi behöver ha ett högt tryck i utredningsarbetet, som är den ena delen i förundersökningen med många åtgärder, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef.
– Vi behöver också arbeta brottsförebyggande, med huvudinriktningen att förhindra hämndaktioner och nya grova brott i de här miljöerna.
Tidigare erfarenheter har visat en förhöjd risk för sådana aktioner den närmsta tiden efter stora våldsdåd.
– Sedan tidigare har vi en god bild av vilka individer som är mest brottsaktiva och som har ett stort våldskapital i de här olika nätverken.
Exakt vilka åtgärder som vidtas vill polisen inte gå in på.
Ett intensivt arbete pågår även med att inhämta information, bland annat från kameror på olika platser i staden och genom att söka efter vittnen, däribland genom dörrknackningar. Den informationen ska sedan bearbetas av analytiker.
– Det är en väldigt stor apparat som är igång. Det händer väldigt mycket i utredningen men det är saker som vi just nu inte kan delge allmänheten, säger Nils Norling, presstalesman vid Malmöpolisen.
Läs också Sommaren kan bli våldsammare än någonsin
Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med tips även om man har gjort observationer som inte stämmer överens med hur man tror att dådet har gått till.
– Hör av er till polisen och låt oss bedöma vad som hör ihop. Det är många som har hört av sig men det finns fortfarande luckor, säger Mattias Sigfridsson.
Förundersökningen leds för närvarande av åklagare Magnus Pettersson, som dock inte vill ge några närmare kommentarer om utredningen.
– Vi är inne i en fas där jakten på gärningsmän pågår och vi följer de rutiner vi har i en sådan här situation.
Gå till toppen