Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färgrik pedagog som brinner för skolfrågor

Som ung älskade Lars Westerberg att orientera och det är från orienteringen han tror han fått med sig tankarna på att planera så mycket som möjligt i livet. – Men nu när jag fyller 50 har jag slutat planera hela tiden och tar mer dagen som den kommer, säger han.

Lars Westerberg sticker ut i det annars lite mer jämngråa Lund. "Jag har alltid gillat färg", säger han.Bild: Ulf Sundberg
Lars Westerberg möter upp i centrala Lund i zebramönstrad skjorta och röd kostym.
– Jag har alltid älskat färger och redan som liten ville jag klä mig i färg. Den första färgen jag gillade var grönt minns jag, berättar han.
Lars Westerberg kom som sexåring till Sverige från Bolivia och adopterades av en svensk familj i Karlstad.
– Jag och min bror var de enda mörkhyade i vår skola men det var ingen som gav sig på oss för det. Istället var folk nyfikna på oss och vi kom snabbt in i samhället.
För Lars del blev idrotten en väg in och han sysslade med de flesta sporter.
– Det var fotboll och handboll men jag fastnade mest för orientering. Jag har tävlat en hel del och tänkte utbilda mig till ledare inom orienteringsförbundet innan de drog in utbildningsstödet till föreningen.
Han funderade då på att bli stadsplanerare men insåg att det mest skulle innebära arbete framför datorn och bytte bana. Istället satsade han på en utbildning till fritidspedagog som sedan följdes upp med en lärarutbildning.
– Idag jobbar jag som fritidspedagog på Vegalyckan i Lund och trivs med det. För mig är mötet med de unga viktigast och jag slipper mycket administration när jag inte jobbar som lärare.
Omsorgen om skolan fick honom att söka sig till politiken och sedan några år sitter han som S-märkt politiker i Kultur och fritidsnämnden i Lund.
– När jag först kom in i politiken tyckte de att jag skulle sitta med i en integrationskommitté men jag ville jobba med kultur och skolfrågor så jag stod på mig och hamnade i nämnden.
– När saker och ting inte fungerar i skolan så vill jag göra något åt dem, säger han med eftertryck.
Förutom jobbet och politiken så ägnar han den tid som blir över åt att dansa salsa och var en tid känd som Malmös salsakung.
– Jag blev intresserad när jag var nere på Ribersborg och de lärde ut hur man dansar salsa. När jag blir intresserad av något då satsar jag fullt ut på det.
Det blev sedan många danser på dåvarande Cuba Cafe i Malmö Folkets park men han åkte även till andra platser där det var dans, bland annat till Mejeriet i Lund.
– Det var där jag mötte min fru och nu har vi varit gifta i fyra år. Det är med henne jag tillbringar min mesta fritid nu för tiden. Vi går ut och dansar eller gör andra saker bara hon och jag.
Att fylla 50 känner han inget speciellt inför.
– Det känns bara bra och numera struntar jag i fördomarna om att man inte kan gå på disco bara för att man är 50 år. Jag och min fru brukar gå ut och dansa vad än folk tycker.
Dans lär det även bli på födelsedagen då paret reser till Dominikanska republiken.
– Jag gillar livsstilen där och musiken förstås även om det kan bli lite jobbigt med folk som tror jag är latinamerikan och talar spanska. Jag struntade i att lära mig ett tredje språk i skolan och läste teknik istället. Det kan jag ångra idag.

Lars Westerberg

Gör: Arbetar som fritidspedagog på Vegalyckans skola och är socialdemokratisk fritidspolitiker i Lund.
Bor: I Lund.
Familj: Hustrun Zana och två syskon.
Aktuell: Fyller 50 år den 20 juni.
Gå till toppen