Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiskare fick gråhaj utanför Ålabodarna

Yrkesfiskaren Magnus Jönsson fick en minst sagt annorlunda fångst under tisdagen. Han lämnade Ålabodarnas hamn för att dra upp sina stenbitsnät. Men något mycket större väntade honom ute på Öresund.

Magnus Jönsson berättar om stunden då han fick syn på den mycket ovanliga fångsten. ”Jag såg att det var en haj, det gjorde jag, det kan man inte ta miste på. Men just att det var en gråhaj upptäckte jag inte förrän jag kom i land och hade googlat för att ta reda på mer.”Bild: Magnus Jönsson
Tisdagens arbetspass ute på Öresund mellan Ålabodarna och Ven kommer Magnus Jönsson aldrig att glömma.
Han väntade sig ingenting annat än den vanliga fångsten av stenbit då näten började rullas in. Men något mycket större skulle komma att uppenbara sig på fiskebåtens golv.
En haj på 1,5 meter låg plötsligt framför honom. Magnus Jönsson kunde snabbt konstatera att hajen var död. Han beskriver att han la den åt sidan för att slutföra sitt arbete med näten.
Under onsdagen kommer den märkbart omtumlade yrkesfiskaren att kontakta Öresundsakvariet i Helsingör. De arbetar bland annat med att kartlägga ovanliga fiskar i Öresundsområdet.Bild: Magnus Jönsson
Kände du igen den direkt? Hur reagerade du?
– Jag såg att det var en haj, det gjorde jag, det kan man inte ta miste på. Men just att det var en gråhaj upptäckte jag inte förrän jag kom i land och hade googlat för att ta reda på mer.
Hör det till vanligheterna att du får den här typen av ovanliga fångster?
– Jag har aldrig fått det innan. Det är väldigt ovanligt att den här typen av fisk dyker upp här.
Det var på Magnus Jönssons fiskebåt ”Kristina” som den 1,5 meter långa gråhajen oväntat uppenbarade sig i tisdagens fångst.Bild: Magnus Jönsson
Vad händer nu?
– Jag kommer att ta kontakt med Öresundsakvariet i Helsingör under morgondagen och så ska det dokumenteras var den är fångad och sådär.
Hos Öresundsakvariet kan man bekräfta att Magnus Jönssons fångst ej hör till vanligheterna.
– Det är ovanligt. Vi har fångat två de sista tjugo åren, men det finns nog fler än vad man tror, säger Jens P. Jeppesen havsbiolog och chef för Öresundsakvariet i Helsingör.
Det här saknar motstycke helt enkelt? Du har inte varit med om något liknande?
– Aldrig, det har jag inte. Jag har bedrivit fiske i tio år nu och jag har aldrig fått något liknande i mina nät. En gång tidigare har jag fått en rysk stör, det är väl den mest udda fisk jag har fått under de tio åren jag arbetat. Men den levde så den tog jag bara en bild på och slängde tillbaka i vattnet, säger Magnus Jönsson.
Gå till toppen