Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vädret

Klä dig för kall och blöt midsommar

Efter den kanonvarma försommaren har bakslaget kommit med regn och fallande temperaturer – och midsommar ser heller inte ut att bjuda på sol i någon större mängd. – Det blir klassiskt svenskt midsommarväder, säger Lisa Frost på SMHI.

Midsommar väntas bli regnig på många håll i landet. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
På midsommarafton väntas ostadigt väder på de flesta håll i landet med regn eller regnskurar, och temperaturen når inte högre än 10–15 grader i norr 15-20 grader i söder.
– Det ser inte ut att bli över 20 grader någonstans, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.
Orsaken till att vi går mot en kall midsommar är det lågtryck som just nu ligger över Finland. Även om det är svårt att säga hur detta lågtryck kommer att röra sig, är risken för regn störst i landets östra delar. Även i fjällkedjan väntas nederbörd.
På en del håll kan solen också titta fram, även om den sannolikt kommer att blandas med skurar. Störst solchanser finns i nordvästra Götland och västra Svealand, och det är alltså hit man ska bege sig om man vill fira midsommar i skapligt väder.
Prognosen för midsommar är ändå något bättre i nuläget än för några dagar sedan, eftersom lågtrycket har ändrat position.
– Ja absolut. Och det är ju ett par dagar kvar så det kan hinna ändras igen, säger Frost.
Längre fram under helgen finns däremot chans till stabilare väder, även om temperaturen fortfarande inte går över 20-strecket.
– Redan från lördagen ser det ut att bli lite mer högtrycksbetonat. Det kan bli skurar i sydligaste Sverige och längst upp i norr, annars blir det växlande molnighet och uppehåll.
Gå till toppen