Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Merkel kan ge svar på EU:s flyktingfråga.

Angela Merkel och Horst Seehofer.Bild: Kay Nietfeld
Kan ett minitoppmöte lösa stora problem? Skälen att hoppas är många när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker samlar utvalda medlemsländer till samtal i helgen.
Målet är att undanröja några av stötestenarna inför toppmötet i Bryssel den 28–29 juni. Där är det tänkt att stats- och regeringscheferna ska enas om EU:s framtida migrationspolitik. Det behövs en lösning som ger jämnare fördelning av ansvaret för asylsökande inom unionen. Men förutsättningarna för en uppgörelse kunde minst sagt vara bättre.
Frågan har skapat sprickor inom unionen länge och de har fördjupats ytterligare på senare år. Förutom de motsträviga Visegradländerna – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – har nu Österrike och Italien antagit hårdare linjer. Det senare framgick inte minst när italienarna nyligen vägrade att ta emot ett räddningsfartyg med drygt 600 flyktingar ombord.
Vad som ändå talar för någon form av lösning är att insatserna har höjts väsentligt för en av de mest centrala aktörerna: Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hon har varit en av de främsta förespråkarna för att dela på det migrationspolitiska ansvaret inom EU. Och frågan har blivit avgörande för hennes politiska framtid sedan regeringspartnern CSU satt hårt mot hårt. Partiledaren och inrikesministern Horst Seehofer hotar att på egen hand beordra polisen att direktavvisa asylsökande vid gränsen om de redan har registrerats i något annat EU-land.
Merkel har fått återstoden av månaden på sig att lösa frågan inom EU. Lyckas hon inte blir det regeringskris och följdverkningarna stannar förmodligen inte vid det. Som Merkel påpekar finns risk för en dominoeffekt där land efter land i Europa inför gränskontroller enligt Tysklands modell. Det skulle inte bara ge svåra konsekvenser för flyktingar, utan sannolikt också för sämjan inom EU.
Enligt österrikiska nyhetsbyrån APA ska minitoppmötet bland annat beröra Dublinförordningen och möjligheter att stärka unionens gränskontrollorgan, Frontex. Möjligen går det den vägen att avlasta stora mottagarländer som Tyskland, Grekland och Italien utan att motståndarna till en jämnare ansvarsfördelning slår bakut. Bland de kända kompromissförslagen finns också en modell där medlemsländer som inte vill ta emot asylsökande istället får betala en avgift till unionen.
I grunden vore solidarisk fördelning av flyktingar förstås det naturliga i en union som bygger på samarbete för det gemensamma bästa. Men så långt ser förhandlingarna inte ut att kunna nå.
"Vi klarar det", sade Angela Merkel år 2015 då flyktingströmmen till Tyskland var som störst. Förhoppningsvis har hon motsvarande hållning i det svåra läge som hon hamnat i nu.
Det ser visserligen inte ljust ut. Men kan något lösa flyktingfrågan inom EU, så är det förmodligen Merkels politiska hantverkskonst.
Gå till toppen