Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omgivningen är den man förtjänar

Tomas Nilsson reser i österled och funderar på domarnivån.

Ett första blogginlägg då. Från Kastrup till Sotji via Varberg.
Det var ju inte direkt Röde Orm-stuk på stämningen i kön till incheckningen på Kastrup. Ingen Orm Tostessons, ingen Toke och därmed varken något Blåtunga eller Rödnäbba. Svärd gör sig så dåligt på flygplan – och i nutid också för den delen.
Däremot var det folk från Nordens alla hörn som ville göra väsen av sig i österled.
Danskarna var på väg mot Luzhniki-stadion i Moskva där Åge Hareides drenger ska ta sig an Frankrike. Islänningarna framför mig i kön hade siktet inställt på Volgograd som ligger vid Volga, Europas största vattenled. Några vikingar var dock aldrig i Volgograd då den grundlades först 1555. Återstår att se om Island kan kryssa vidare, eller kanske ännu mer, mot Nigeria på fredag.
Och svenskarna var, precis som jag, på väg mot Svarta havs-kusten och den somriga turistorten Sotji, mer känt som vinter-OS-ort för de flesta utanför Ryssland.
Sverige mot Tyskland på absolut högsta nivå väntar. Det är nästan lite svårt att ta in. Att detta Sverige, som inte många trodde på, står inför en gruppspelsmatch mot världsmästarna och har allt att spela för.
Granqvists straffmål föranleddes av en videogranskning. Vissa gillar det, andra avskyr det, men på den högsta nivån har man tagit beslutet att det ska vara rättvist i möjligaste mån.
Något steg ner i fotbollshierarkin spelades det fotboll på Påskbergsvallen i Varberg under tisdagskvällen. Det är synd att kalla det för en särskilt välspelad historia, men det blev rejält spännande. Efteråt var topptippade HIF:s tränare inte nöjd med kvaliteten på domare Antti Kanerva.
– Vi vänder matchen och har vunnit på ett helt regelrätt sätt, det enda som stoppar oss från att ta tre poäng är att domarna dömer ett offsidemål som inte är offside, sa HIF-tränare Peo Ljung och fortsatte med sin analys av domareskrået:
– Det är helt värdelöst, vi har haft honom (Antti Kanerva) fyra gånger sedan omgång sju. Det är inte lyckat, inte för honom och inte för oss. Gefle borta släppte vi in ett mål där han skulle ha blåst en solklar frispark till (Mohammed) Abubakari. Jag är inte nöjd.
Förre MFF:aren och helsingborgsbördige Varbergstränaren Joakim Persson fyllde i:
– Det brukar vara lite lotteri när den mannen styr och ställer, sa Joakim Persson.
Jo, det är kanske inte de mest lyckade handlingarna Kanerva har stått för alla gånger. Det hade kanske behövts både ett och två situation-rooms där bilder kunnat vevats. Men det är superettan vi pratar om. Varken Varberg eller HIF befinner sig på någon VAR-nivå för närvarande. HIF ligger fyra i landets andraliga och spelar inte sådär alldeles bländande halvlek efter halvlek. Det är kanske så att omgivningen är den man förtjänar?
HIF låg under med 0–2 och 1–3. Det är inte inte lyckat, inte för HIF, inte för dess supportrar. Där är saker man som kanske ska analysera djupare än den kvalitet som finns på den nivå HIF just nu verkar. Detsamma gäller även Varberg. Att tappa 2–0 och 3–1 till oavgjort är även det svajig nivå svår att bedöma. Joakim Persson valde å andra sidan inte att lägga så mycket krut på det hela egentligen utan tackade för poängen.
Och poängen är att du får vad du får när du är där du är. Så ser det ut i näringskedjan. Nästa år kan det vara allsvenskan – om spelet sitter – och när VAR kommer dit vet vi inte.
För egen del väntar en natt i luften med mellanlandning Moskva och touchdown 08.35 svensk tid (eller rysk, har inte kollat). Direkt går jag på att titta till Sotji, eller egentligen Adler som ligger en halvtimme söder om huvudorten och det är där det händer.
Nu kör vi framåt. Davai, davai!
Gå till toppen