Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska Asklunda Montessori växa – på måndag tas första spadtaget

I oktober 2019 ska den nya byggnaden stå klar och sommaren 2020 förväntas även renoveringen av huvudbyggnaden vara färdig. Då kommer sammanlagt 100 nya barn att få plats på Asklunda Montessoriförskola.

Såhär ska Asklunda Montessoriförskola se ut när till och ombyggnaden är klar.Bild: Vellinge kommun
På måndag tar kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) det första spadtaget till den nya byggnaden som ska bli en del av Asklunda Montessoriförskola och som ska rymma 160 barn.
Idag finns det 115 barn inskrivna på förskolan varav 70 håller till i paviljonger på skolgården sedan förskolan öppnat upp 40 nya platser i januari. De barn som tidigare hållit till i annexet som nu ska rivas har också flyttat in i paviljongerna.
Läs också Vellinge får närmare 100 nya förskoleplatser när Asklunda byggs ut
Läs också Vellinge får 40 nya förskoleplatser när Asklunda Montessori växer i förtid
När den nya byggnaden står klar, vilket förväntas bli i oktober 2019, kommer barnen i paviljongerna att flytta in dit. I samband med det och i och med att de äldsta barnen tar steget upp till skolan blir där lediga platser på förskolan.
– När den nya byggnaden är klar har jag ungefär 60 lediga platser, säger förskolechefen Maria Arcombe.
Hon har varit med och ritat den nya byggnaden som blir på 1 500 kvadratmeter stor och som ska anpassas efter förskolans Montessoripedagogik.
– Det kommer att byggas klassrum där vi jobbar med kunskapsinlärning utifrån matematik, språk och kultur. Sedan byggs där ett stort rörelserum som är inrett som en gymnastiksal, säger Maria Arcombe.
Den nya byggnaden är ritad för att passa förskolans Montessoripedagogik.Bild: Vellinge kommun
Efter att den nya byggnaden är klar börjar renoveringen av huvudbyggnaden som precis som idag ska rymma 40 barn. Bland annat ska köket byggas om så att det går att laga mer än 200 portioner mat där.
– Tanken är att det byggs till 170 barn, men vid toppar ska där få plats 200, säger Maria Arcombe.
Om allt går enligt plan ska den renoveringen vara klar sommaren 2020 och då kommer där att bli ytterligare 40 lediga platser på förskolan. Det ska också byggas en ny förskolegård och en ny parkering.
Gå till toppen