Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Schönström kritiserar politiska motståndare för att inte stödja rödgröna förslag mot brottslighet

Socialdemokraten Andreas Schönström kritiserar Moderaterna och Liberalerna för att de röstade emot de rödgrönas brottsförebyggande insats Communities that care. Allianspartierna kontrar med att S bär ansvar för att kriminaliteten fått fäste i Malmös utsatta områden. Morden vid Värnhem präglade budgetdebatten på onsdagen.

När kommunalrådet Andreas Schönström (S) som ansvarar för trygghet gick upp i talarstolen under budgetdebatten i Rådhuset på onsdagen och talade om kampen mot brottsligheten var det tydligt att han tänkte på de tre unga män som sköts till döds på måndagskvällen.
Han riktade ett tack till polisen, räddningstjänsten, föreningar som stöttar unga, och ungdomar som väljer bort kriminalitet.
Som ansvarig lokalpolitiker betonar han förebyggande insatser, sade han.
– Den viktigaste åtgärden mot kriminalitet är alltid de brott som inte begås.
På onsdagen avslutade Malmö kommunfullmäktige årets budgetdebatt.Bild: Patrik Renmark
Andreas Schönström kritiserade allianspartierna för att i sin gemensamma oppositionsbudget vara alltför fokuserade på att bekämpa den kriminalitet som redan sker.
Läs också Alliansens löfte till Malmöborna: 100 kommunala ordningsvakter ska anställas
Riktad mot moderaten Håkan Fäldt sade han:
– Har ni ett enda förslag på brottsprevention från ett socialt perspektiv? Vilka barn fångar vi upp med en ordningsstadga?
Håkan Fäldt (M) påminde om att Socialdemokraterna har styrt Malmö ända sedan 1994.
– Det är er misslyckade arbets- och skolpolitik som ligger till grund för de problem som vi har. Om eleverna klarar sin skola och föräldrarna har jobb att gå till så är jag övertygad om att problemen försvinner, sade han.
Med ett tonfall som vädjade om samförstånd vände sig Andreas Schönström mot Liberalerna och frågade varför de röstade nej till de rödgrönas nya brottsförebyggande program Communities that care, CTC.
Läs också Nu drar Malmös brottsförebyggande program igång i fem områden
Liberalen Olle Schmidt svarade att hans parti helt enkelt gör andra prioriteringar:
– Allt som oppositionen gör är inte av ondo!
Lisa Rydje från oppositionspartiet Feministiskt initiativ frågade Andreas Schönström varför inte Socialdemokraterna vill ge ett långsiktigt stöd till Malmös kvinnojourer som drivs av icke kommunala organisationer och föreningar.
– Kvinnojourernas arbetstid går till att skriva projektansökningar. Har ni några progressiva förslag? sade hon.
Andreas Schönström höll med:
– Vi är helt överens om problemformuleringen. Det är viktigt att vi hittar en annan lösning än vi har idag så att det blir långsiktiga spelregler för kvinnojourerna.
Lisa Rydje svarade skeptiskt:
– Det är fjärde året ni säger det.
Miljöpartisten Anders Törnblad vände sig mot Sverigedemokraterna och kritiserade partiets företrädare för att överdriva sina beskrivningar av kriminaliteten i Malmö.
– Vi har ett ansvar för att inte svartmåla Malmö. När oppositionen säger att det har blivit vardag med skjutningar i Malmö så stämmer inte det. Det händer alltför ofta, men det är inte vardag.
Sverigedemokraten Jörgen Grubb svarade:
– Vi behöver inte överdriva. Vi behöver bara öppna våra ögon.
Budgetdebatten avslutades med att att S-MP-styrets föreslagna budget med oförändrad kommunal skattesats på 21,24 godkändes av kommunfullmäktige bortsett från några enstaka yrkanden. Budgeten ska dock revideras efter valet, och blir det maktskifte i Malmö byts den ut.
Läs också De goda tiderna ger Malmö växtkraft
Kommunalrådet Andreas Schönström (S).Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen