Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Skjutningar och narkotikahandel på öppen gata har blivit vardag i Malmö.”

Utanförskapet har växt under det rödgröna styret och det är därför inte konstigt att de kriminella har tagit ny mark. Det skriver Tobias Billström och Torbjörn Tegnhammar, Moderaterna.

Av de sex personer som sköts på Drottninggatan i Malmö avled tre senare av sina skador.
Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.
För att förhindra att skjutningar som den i måndags på Drottninggatan i Malmö sker igen, måste utanförskapet motarbetas, effektiva åtgärder som får bort unga kriminella från kriminalitet sättas in och de mest våldsamma kriminella hamna i fängelse.
Av de sex personer som sköts på Drottninggatan avled tre personer senare av sina skador. ”Tyvärr är vi ganska vana vid den här typen av ärenden” sade polismästaren Stefan Sintéus under en presskonferens igår. Och det är dessvärre den bistra sanningen. Skjutningar och narkotikahandel på öppen gata har blivit vardag i Malmö.
Trots fantastiska insatser från polisen är den grova kriminaliteten utbredd. I flera områden är det svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. De pågående gängkonflikterna sätter skräck i vår stad och hindrar människor från att känna sig trygga. Våldsanvändningen mellan kriminella har dessutom ökat både i omfattning och i grovhet, vilket bland annat manifesteras genom ett ökat användande av skjutvapen och sprängmedel.
Det utanförskap som finns i Malmö är en idealisk grogrund för de kriminella gängen. De har lätt att rekrytera nya medlemmar. Som framgår av polisens lägesbild påverkas ungdomar starkt av sin miljö och ser upp till de äldre kriminella. Ungdomar dras tidigt in i kriminaliteten som langare av både vapen och narkotika. Ju yngre, desto bättre eftersom de då inte ännu är straffmyndiga eller fortfarande får en generös straffrabatt på grund av sin ålder.
Utanförskapet har växt under det rödgröna styret i staden och det är därför inte konstigt att de kriminella har tagit ny mark. Det är däremot anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som både har makten i Malmö och i landet, inte har gjort mer för att stoppa utvecklingen.
För att Malmöborna ska få den trygghet de förtjänar måste flera olika typer av åtgärder vidtas.
Unga behöver åtgärder som tidigt och tydligt bryter deras kriminella bana, som kan vända hopplöshet till framtidstro. Socialtjänsten har försökt att göra det, men det fungerar inte. Ansvaret för återfallsförebyggande åtgärder bör därför flyttas från socialtjänsten till kriminalvården för barn under 18 år som begår grova brott i gängmiljöer.
För att snabbt stoppa de kriminella gängen måste också fler gängmedlemmar tas bort från gatan. Vi vill därför sänka gränsen för obligatorisk häktning. Idag är häktning endast obligatorisk vid brott som har två års fängelse som minimistraff. Vi vill att gränsen sänks till brott med ministraff på ett års fängelse. Dessutom vill vi skärpa straffen för gängrelaterad brottslighet så att kriminella under längre tid hålls borta från gängmiljön och får större möjligheter att anpassa sig till ett liv utanför gängen.
Rädsla för gängen gör att polisen har svårt att hitta vittnen och personer som vill medverka i en rättegång. Det innebär i sin tur att det blir svårare att döma dem som begår brott. Därför vill Moderaterna stärka vittnesskyddet och införa ett kronvittnessystem.
Ett kronvittne är en person som själv begått brott men som kan få viss strafflindring genom att medverka i utredningen för andra personers brottslighet. Det handlar inte om att det ska gå att köpa sig fri från de brott man gjort utan om att bryta dagens tystnadskultur.
För att fler ska välja att lämna sin kriminella bana krävs också fler vägar ut ur gängen. Genom ett nytt nationellt exitprogram ska gängmedlemmar ställas inför ett ultimatum. Antingen ingår de i exitprogrammet med goda möjligheter till ett hederligt liv på en annan ort, eller så fortsätter de med sin kriminella livsstil. Men då ska de också veta att alla brottsbekämpande myndigheter kommer att samverka för att se till att personen i fråga döms till ett långt fängelsestraff.
Betydligt mer än idag måste göras för att minska utanförskapet och förhindra de kriminella gängens framfart. Alla som bor i Malmö förtjänar ett liv i trygghet.

Tobias Billström

Torbjörn Tegnhammar

Tobias Billström (M) är gruppledare i riksdagen och från Malmö.
Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö.
Gå till toppen