Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EFL

Stein Kleppestø väntas bli ny ordförande för EFL

Framtiden för karriärskolan EFL börjar klarna. En ny styrelse är vald. Flaggskeppsutbildningen ska flytta.

Stein Kleppestø.Bild: Bild: Håkan Röjder/LU
Det sista styrelsemötet före sommaren för Ekonomihögskolans styrelse hölls under tisdagen. På agendan fanns framtiden för EFL, högskolans styrelse utser stiftelsens styrelse.
– Det har varit livligt på sistone, om vi säger så. Informationen har inte varit komplett på alla håll och kanter så det var viktigt att alla i styrelsen fick prata ihop sig, säger John Abrahamson, senior banker SEB och ordförande i Ekonomihögskolans styrelse.
Läs mer: Ny styrelse föreslagen för karriärskolan EFL
De tre som återstod efter att Pontus Bodelsson tackat nej valdes till ny styrelse för EFL. Stein Kleppestø är föreslagen som ordförande, men styrelsen formerar formellt sig själv. Ambitionen är att en eller två ytterligare ledamöter ska väljas skyndsamt och att den eller dessa ska komma från näringslivet.
John Abrahamsonär ordförande i Ekonomihögskolans styrelse.Bild: Bild: SEB
Styrelsen för EFL får i uppdrag att låta Executive MBA övergå till universitetet och utvecklas där till en utbildning som ger akademiska poäng. Övriga utbildningar som inte faller inom ramen för uppdragsutbildning på universitet och högskolor så som den definieras i den styrande förordningen ska fortsätta att ges och utvecklas.
Executive MBA är stiftelsens flaggskepp och utgör en tredjedel av omsättningen. Kan detta kompenseras?
– Den frågan blir en uppgift för den nya styrelsen och ledningen. Men ambitionen är att göra det så bra som möjligt och det innefattar även omfattningen.
Sydsvenska handelskammaren hade i en skrivelse erbjudit sig att ta över Ekonomihögskolans roll i relationen till EFL.
Läs mer: Thomas Frostberg: Låt näringslivet ta över EFL
– Vi uppskattar deras engagemang och kommer ha ett nära samarbete men tror att det är bättre både för varumärket och för utvecklingen av utbildningarna att relationen till Ekonomihögskolan kvarstår, säger John Abrahamson.
Henrik Lundgren, vd för EFL, efterlyser fortfarande tydlighet om förutsättningarna.
– Jag har ännu ingen klar bild av framtiden, men förutsätter att den kommer att klarna när vi i ledningen och styrelsen sätter oss ner inom de närmaste dagarna. Tydlighet behövs både med tanke på medarbetarna och marknaden.
Läs mer: Skånes karriärskola läggs ner – näringsliv och anställda rasar
Gå till toppen