Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Unga lockas tidigt in i gängkriminaliteten

Gängen i Malmö består av unga män i flyktiga grupperingar där den med störst våldskapital får en svans med sig. Tidigt i tonåren tas de första kriminella stegen. – 500-lappen som en 13- eller 14-åring får i bröstfickan är svår att motstå, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Blommor och ljus har placerats ut där tre gängkriminella män sköts ihjäl och tre andra skadades i måndags kväll.Bild: Johan Nilsson/TT
Utanför internetkaféet på Drottninggatan i centrala Malmö har blombuketter lagts ut och ljus har tänts. Det var här tre gängkriminella män blev ihjälskjutna och tre andra skadades på måndagskvällen.
– Just fenomenet att man skjuter mot en grupp på det viset är väldigt ovanligt. Det har hänt förr att man skjutit mot en eller två personer, men det har varit på platser som inte har varit publika. Det man gjorde här var avvikande, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT.
Dagen efter skjutningen uppgav Sintéus att polisen tror att skjutningen är en del av en gängkonflikt som har legat och pyrt i runt ett år. Epitetet gäng är dock något missvisande.
– Det är inga egentliga gäng. De heter ingenting. De har inga symboler. Det är löst sammansatta grupperingar eller nätverk, säger Sintéus.
Redan i de tidiga tonåren har de börjat klättra på den "kriminella stegen".
– Vi har ju sett gemensamma nämnare i detta och det är en misslyckad skolgång. I stället har du kriminella förebilder, du ser lättförtjänta pengar och då är man inne i den svängen ganska snabbt, säger Stefan Sintéus och fortsätter:
– Vi har också sett att äldre, mer avancerade kriminella, gärna utnyttjar yngre förmågor genom att låta dem förvara vapen, mobiler och pengar så att de äldre inte själva ska råka illa ut. Den där 500-lappen som en 13- eller 14-åring får i bröstfickan är svår för dem att motstå, helt enkelt.
Nätverken skapas på olika sätt. Det kan röra sig om rent kriminella affärer som binder personer samman. Ibland känner de varandra sedan barnsben och ibland rör det sig om släktskap.
– Det är lite olika. Det är svårt att hålla koll på grupperingarna, för beroende på hur bra vänner de är kan de mycket väl byta fot från en dag till den andra.
Polisen bedömer att det i nuläget finns fem gäng i Malmö och att det pågår tre, fyra "heta" konflikter i staden.
– Det behöver inte vara stora och ouppklarade affärer som leder till en konflikt. Det räcker att man blir kränkt eller har en ovän i en annan gruppering, säger Sintéus.
TT: Trots att de är löst sammansatta har de väl ändå någon form av ledare?
– Det är någon som har lite större våldskapital och som de andra ser upp till. Att kalla den personen för en gängledare är kanske för mycket, men det är någon som har lite mer att vinna på att ha den här svansen runt sig, säger Stefan Sintéus.
I nuläget finns ingen misstänkt gripen för den brutala skjutningen i måndags.
– Vi är inne i fasen där jakten på gärningsmän pågår. För den delen av utredningen finns det en fast rutin för hur polisen ska arbeta, säger kammaråklagare Magnus Pettersson till TT.
Fakta

Dödsskjutningen i Malmö

Strax efter klockan 20 på måndagskvällen får polisen ett larm om en skottlossning utanför ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö.

Tre män – 19, 27 och 29 år gamla – dör och ytterligare tre män – 21, 30 och 32 år gamla – skadas. Alla sex betraktas av polisen som gängkriminella och dödsskjutningen kopplas till en gängkonflikt.

Polisen uppger att det finns runt fem kriminella nätverk i Malmö i nuläget. Under flera år har Malmöpolisen haft 205 "multikriminella" personer under ständig uppsyn. Tillsammans har personerna blivit lagförda för brott 1 779 gånger.

Runt 15–20 skott verkar ha avlossats under ett snabbt händelseförlopp, men polisen kan inte bekräfta att ett automatvapen har använts.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera att skjutningen har gjorts från en bil. Inte heller om offren befann sig utomhus eller inomhus vid skottlossningen.

Ingen misstänkt är i nuläget gripen för dådet, som rubriceras som mord och försök till mord.

Läs alla artiklar om: Morden vid Värnhem
Gå till toppen